open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Ambasada NR Kine u BiH: Odbijamo svaki pokušaj politiziranja vakcina za Federaciju BiH
U javnosti su se pojavile spekulacije kako je dolazak plaćenih kineskih vakcina Sinopharm koje je naručila Vlada FBiH uvjetovan gradnjom Bloka 7 u Tuzli, koja je obustavljena, a koji su trebale graditi kineske kompanije. 
29.07.2021. u 12:38
get url
text
Ji Ping, ambasador NR Kine u BiH
Ji Ping, ambasador NR Kine u BiH

Također, spekuliše se da postoji nezadovoljstvo kineskih vlasti međureginalnom izjavom koju je potpisala i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, pored 40 zemalja, a kojom se izražava zabrinutost zbog narušenih prava muslimanske manjine u Kini. Pojašnjenje smo potražili u Ambasadi Narodne Republike Kine u Bosni Hercegovini.

Možete li nam kazati zašto Federacija Bosne i Hercegovine još nije dobila 500.000 vakcina Sinopharm iz Kine koje su plaćene sa 12,5 miliona KM još 2. jula? Da li se isporuka vakcina izuzetno važnih za stanovništvo Federacije uvjetuje gradnjom Bloka 7 u Tuzlanskom kantonu, a koji su trebale graditi kineske kompanije?

- Dva komercijalna projekta koja ste spomenuli potpuno su nepovezana. Predlažemo da Vladu FBiH i uključene kineske kompanije pitate o ostvarenom napretku. Odbijamo svaki pokušaj politiziranja pitanja vakcina, zato vas molimo da ne pravite bilo kakve nepotrebne asocijacije. Od izbijanja epidemije, kineska vlada i svi sektori društva donirali su više od 20 kontingenata protivepidemijskog materijala bh. strani. U situaciji u kojoj se Kina suočavala s velikim pritiskom u domaćoj prevenciji i kontroli, a kapaciteti proizvodnje vakcina su bili vrlo mali, Kina je prevladala vlastite poteškoće i donirala 50.000 doza vakcina stanovnicima BiH, što je najveći iznos pomoći u vakcinama koji je BiH primila u to vrijeme. Kina je dosljedno posvećena podršci vlastima i stanovnicima Bosne i Hercegovine u njihovim naporima u borbi protiv epidemije - odgovorili su nam iz Ambasade.

Da li je tačno da se odugovlači sa isporukom vakcina za Federaciju jer je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković potpisala međuregionalnu zajedničku izavu, koju je potpisalo više od 40 zemalja, a kojom se izražava zabrinutost zbog narušenih prava muslimanske manjine u Kini?

- Takozvana "zajednička izjava" koju su pokrenule SAD i Kanada puna je neutemeljenih laži, glasina s ciljem ocrnjivanja i klevete protiv Kine, bila je to čista politička farsa. Sigurni smo da ste primijetili da je na 47. sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija više od 90 zemalja podržalo i izrazilo svoj apel za pravdom za Kinu, pohvalilo ogroman napredak Kine u ljudskim pravima, usprotivilo se činu korištenja ljudskih prava kao izgovora za miješanje u unutrašnje poslove drugih zemalja - kazali su nam iz Ambasade NR Kine u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.