open-navfaktor-logo
search
Film i knjiga
Abdić: 12 dana tijela 97 Bošnjaka iz Viteza i Ahmića čekala su na dženazu...
Novinar Media centra Islamske zajednice i Radija BIR Nedžad Abdić autor je dokumentarnog filma "Bedem" i knjige "Memoari iza bedema", koja je prije nekoliko dana objavljena u izdanju Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
11.04.2023. u 19:12
get url
text

Njegova knjiga i film tretiraju agresorske zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Starom Vitezu počinjene 1993. godine, a o ovom značajnom dokumentarno-historijskom projektu bilo je riječi u programu Radija BIR, kada su gostovali autor Abdić i dr. Amir Kliko, jedan od recenzenata knjige. 

Dr. Kliko je ovom prilikom pojasnio kako je kroz recenziju nastojao kontekstualizirati Abdićeve priče u jedno vrijeme.

- Radi se o periodu 1993. godine Tačnije, zlosretnom 16. aprilu za koji kažem da je najtužniji datum u historiji stanovništva u Srednjoj Bosni, kada se počelo dešavati zlo koje će se odvijati narednih nekoliko mjeseci, a koje na ovom području ranije nije zabilježeno. Ranija povijest je na neki način štedila srednjobosansko stanovništvo, dok je period agresije na Bosnu i Hercegovinu ovaj prostor učinio poznatim po stradanju - kazao je.

U tekstu recenzije, dr. Kliko je ocijenio kako priče iz knjige donose neposredno svjedočenje i ličnu perspektivu koja je usmjerena na konkretne ljude i njihovu svakodnevnicu prekinutu agresorskim zlom.

- Nedžad je bio dovoljno odrastao da pamti i zapamtio je. Traume se pamte. Njih je teško prepustiti zaboravu. One su takve da čovjeka muče i proganjaju svakodnevno za čitav život. Nameću se pred očima kao aveti. Vremenom, ljudi s njima rastu i nauče živjeti s njima u tužnom suživotu. Nedžad je to naučio. Žal za ubijenima, kojim su prožete njegove priče, rasterećuje lijepim sjećanjima na dobre i bezazlene ljude čije smrti detaljno opisuje - napisao je u recenziji dr. Kliko.

Također je ocijenio da je Abićeva knjiga važno memoarsko djelo koje ima i dokumentarnu vrijednost za potpunije naučno sagledavanje stradanja i preživljavanja civila u Starom Vitezu pod opsadom. Autor Abdić je posebno značajnim istakao prepoznavanje ovog projekta od strane Media centra Islamske zajednice.

- Posebno mi je drago što se ovo dešava u mubarek mjesecu ramazanu, kao što mi je drago što je Media centar Islamske zajednice stao iza ovog projekta. Ovom prilikom želim zahvaliti direktoru i upravi na tome što su prepoznali koliko je važna memorijalizacija događaja iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu - kazao je.

Amir Kliko (Foto: Preporod) 

Istakao da su priče u knjizi ispričane iz njegove tadašnje perspektive. Kao dvanaestogodišnjak je svjedočio zločininima, ali i otporu Bošnjaka sa ovog područja.

- Proteklih pet godina sam pisao ove priče. Nisam sjeo i odjednom napisao, nego sam to radio u momentima kad osjetim potrebu za tim. Naprimjer, detaljno sam pisao i o pomenutom 16. aprilu iz svoje perspektive, onako kako sam to tada vidio. To je pogled dvanaestogodišnjaka na događaje kojima sam bio svjedok. Svjedočio sam, naprimjer, kada su iz Ahmića i Viteza 27. aprila dovezli 97 ubijenih. Iz jednog potoka sam gledao tu dženazu. Nekih 12 dana su tijela bila tu i počela su truhnuti. Međutim, kada to opisujem, ne govorim o smradu, nego kažem da je to miris smrti zbog stida od tih šehida - istakao je autor, zaključujući da je na naslovnici njegova porodica koju doživljava kao svoj bedem, kao što svojim bedemom doživljava i Stari Vitez

Abdić će o knjizi i ovom filmu razgovarati večeras u programu Televizije BIR u 21.05 sati.

Premijerno prikazivanje filma i promocija knjige su zakazani za 14. april u Vatrogasnom domu u Starom Vitezu. Televizijska premijera filma će biti održana 16. aprila u 22.00 sat na Televiziji BIR, dok će sat kasnije film biti prikazan na Televiziji Hayat. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.