open-navfaktor-logo
search
Uhapšeni u općini Hadžići
Tri člana porodice privedena u zgradu FUP-a: Na TikToku tvrdili da nestalu djevojčicu iz Srbije drže u podrumu
N1/Faktor
28.03.2024. u 21:03
get url
text
FOTO: N1
FOTO: N1
Federalna uprava policije je večeras na lokacijama u okolini Hadžića uhapsila tri osobe koje su na društvenim mrežama tvrdile da imaju informacije u vezi sa nestankom dvogodišnje djevojčice iz Srbije Danke Ilić koja je nestala u utorak i za kojom traga skoro cijeli region.
Kako javlja N1, uhapšeni su dovedeni u zgradu Federalne uprave policije gdje će biti obavljena kriminalistička obrada.
Kako se saznaje, oni su prilikom TikTok prijenosa uživo tražili 10.000 eura da otkriju lokaciju djevojčice te su tvrdili da je drže u podrumu. Odmah po hapšenju, izjavili su da su se "samo šalili". Svi uhapšeni su članovi jedne porodice.
Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije locirali su ih putem IP adresa. Maloljetna djevojčica nije pronađena na teritoriji Hadžića, rekli su ranije iz FUP-a.
Danas se na društvenim mrežama pojavio videosnimak nadzorne kamere kuće koja se nalazi u blizini mjesta gdje je utorak u 13:45 sati nestala Danka Ilić. Na snimku se vidi automobil koji brzo prolazi u 13:47 sati, a djevojčića je nestala nešto prije toga, odnosno u 13:45, kako je njena majka izjavila.
O akciji se oglasio i MUP Republike Srbije.
- Federalna uprava policije u Bosni i Hercegovini na osnovu informacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprave za tehniku uhapsila je tri osobe koje se sumnjiče da su putem društvene mreže TikTok objavile da su povezane sa nestankom devojčice Danke Ilić. Pripadnici Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala identifikovali su IP adresu korisnika naloga sa teritorije Bosne i Hercegovine koji je uživo na TikToku izjavio da se djevojčica nalazi kod njega u podrumu - naveli su iz MUP-a Srbije.
Na osnovu te informacije, kako su dodali, Federalna uprava policije uhapsila je B. T, Z. T i M. T, obavila pretres i utvrdila da je informacija koju je iznio osumnjičeni lažna.
- Federalna uprava policije osumnjičene će u skladu sa zakonom privesti nadležnom tužiocu na dalјe postupanje. Akcija je sprovedena u koordinaciji Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, NCB Interpola Beograd, Ministarstva sigurnosti BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tjela Bosne i Hercegovine, NCB Interpola Sarajevo i Federalne Uprave policije Bosne i Hercegovine, koji su pokazali visok stepen profesionalnosti i brzo reagovali na informacije dobijene od MUP-a Srbije - saopćili su.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.