open-navfaktor-logo
search
Važan mineral
Ovo je deset namirnica koje obiluju kalijem
Kalij ima niz funkcija, a među najvažnijim su njegovo održavanje normalnog krvnog pritiska, učestvovanje u održavanju normalne funkcije mišića i normalno funkcioniranje živčanog sistema
04.08.2019. u 20:51
get url
text

Kada se spomene kalij, svi odmah pomislimo na bananu kao izvor ovog minerala, veoma važnog za pravilno funkcioniranje organizma.

No, tek rijetki znaju što on tačno radi u našem tijelu, te zašto je važno svakodnevno ga unositi u organizam.

Kalij ima niz funkcija, a među najvažnijim su njegovo održavanje normalnog krvnog pritiska, učestvovanje u održavanju normalne funkcije mišića i normalno funkcioniranje živčanog sistema.

Osim toga, kalij učestvuje u reguliranju ravnoteže vode, kiselo-baznoj ravnoteži, a ima i važnu ulogu u prijenosu električnih impulsa do srca.

Nedostatak kalija (hipokalemija) rijetko je pojava kod zdravih osoba, a uzroci koji mogu dovesti do ovoga stanja su dugotrajno povraćanje, upotreba diuretika, bolesti bubrega, alkoholizam, laksativi i nedostatak magnezija.

Osim banane, koja u 100 grama sadrži oko 358 mg ovog minerala, evo još nekoliko namirnica koje obiluju kalijem:

Suhi paradajz - 1565 mg

Suhi paradajz možete kupiti samostalno ili u nekom ulju. Izvrstan su dodatak jelima, od salata do različitih domaćih peciva i sličnih namirnica kojima će dati svježinu, ali i nutritivno obogatiti.
U 100 grama suhog paradajza ima 1.565 mg kalija, što ovu namirnicu stavlja u sami vrh najboljih izvora ovog minerala.

Suhe kajsije - 1162 mg

Suhe kajsije dobijaju se dehidriranjem svježih plodova i mnogima su omiljena grickalica ili snack. U 100 grama ovog voća nalazi se nevjerovatnih 1162 mg kalija.

Koncentrat paradajza - 972 mg

Koncentrat paradajza, odnosno pasta od ovog povrća, dobija se kuhanjem oguljenog paradajza očišćenog od košpica. Koristi se kao dodatak jelima, od gulaša, do različitih umaka. U 100 grama ovog proizvoda nalazi se 972 mg kalija.

List cvekle - 909 mg

Kada kupujete svježu cveklu kupite i list. On je jedan od najboljih izvora kalija među namirnicama. U 100 grama kuhanog lista cvekle nalazi se 909 mg kalija.

Grožđice - 825 mg

Svakako ih uključite u prehranu, jer u 100 grama ovih suhih plodova ima čak 825 mg kalija.

Bijeli grah - 561 mg

Bijeli grah izvrstan je izvor kalija, u 100 grama ove namirnice nalazi se 561 mg kalija.

Blitva - 539 mg

Blitva je zeleno lisnato povrće koje, slično špinatu, ima iznimno veliku nutritivnu vrijednost. U 100 grama kuhane blitve ima 539 mg kalija.

Avokado - 485 mg

Avokado sadrži dobre masti te je izvrstan izvor vitamina K i folata. U 100 grama avokada nalazi se 485 mg kalija, što je oko 10 posto potrebne dnevne vrijednosti.

Krompir - 378 mg

Krompir je osnova prehrane mnogih svjetskih kultura. U 100 grama krompira nalazi se 378 mg kalija, pa je već s jednim manjim krompirom moguće unijeti visoku količinu ovog minerala.

Losos – 363 mg

Losos je, uz to što je izvrstan izvor proteina i zdravih masti, i jedna od namirnica koja obiluje kalijem. U 100 grama svježeg lososa nalazi se 363 mg kalija, što također premašuje udio koji nalazimo u bananama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.