open-navfaktor-logo
search
Stomatolozi upozorili
Ove simptome u ustima ne smijete zanemariti, mogu biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja
Krvarenje desni je simptom bolesti desni. Normalno je da povremeno krvarite ako četkate prejako, ali stalno krvarenje prilikom pranja zuba znak je gingivitisa, koji se može pogoršati do parodontitisa
Faktor/The MIrror
12.04.2024. u 15:03
get url
text
Hroničan i dugotrajan zadah upozoravajući je znak karijesa i bolesti desni
Hroničan i dugotrajan zadah upozoravajući je znak karijesa i bolesti desni
Postoje neki simptomi u usnoj šupljini, koje nikako ne biste trebali zanemariti, jer bi mogli biti znak ozbiljnih oboljenja, ističu stomatolozi.
Evo nekoliko takvih stanja:
Bol u čeljusti
Ako osjećate bol u čeljusti, to može biti znak upozorenja na probleme sa sinusima, artritis, gingivitis i bolesti desni, dislokaciju čeljusti ili temporomandibularni poremećaj (TMD).
Krvarenje desni
Krvarenje desni je simptom bolesti desni. Normalno je da povremeno krvarite ako četkate prejako, ali stalno krvarenje prilikom pranja zuba znak je gingivitisa, koji se može pogoršati do parodontitisa.
Zadah
Hroničan i dugotrajan zadah koji ne nestaje nakon pranja zuba upozoravajući je znak karijesa i bolesti desni. Također može biti posljedica infekcije zuba, zubnog apscesa i karijesa. To također može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog stanja poput bolesti bubrega i jetre.
Osjetljivost zuba
Osjetljivost zuba ukazuje na stanjenu, istrošenu zubnu caklinu i povlačenje zubnog mesa što smanjuje zaštitu od strane cakline i desni, izlažući zub i korijen, što dovodi do osjetljivosti.
Zubi koji su osjetljivi na vruće i niske temperature također mogu biti znak problema kao što su karijes ili povlačenje desni.
Zubobolja
Zubobolja može varirati od tupog pulsiranja do oštre, intenzivne boli i često je izuzetno neugodna. Uzrok boli zuba mogu biti razni problemi sa zubima kao što su karijes, bolesti desni, zubni apscesi, napuknuti zub, infekcija zuba ili oštećenje živaca. Sva ova stanja zahtijevaju hitnu pomoć stomatologa.
Čirevi
Ranice u ustima mogu se razlikovati po svojoj težini, u rasponu od čira do afti, herpesa, leukoplakije i kandidijaze. Oni mogu biti uzrokovani bakterijskim ili virusnim infekcijama, iritacijom aparatića ili zubne proteze.
Neke rane mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme, primjera radi, rane koje ne zarastaju mogu biti znak dijabetesa, dok bijele ili crvene rane mogu biti rano upozorenje na rak usne šupljine.
Klimavi zubi
Kod odraslih osoba klimavi zubi mogu dovesti do gubitka zuba i potrebe za nadomjestkom. Klimavi zub može ukazivati na uznapredovalu bolest desni ili parodontalnu bolest, gdje kost koja podupire zub slabi i povlači se.
To također može biti simptom osteoporoze, gdje kost koja drži zube na mjestu postaje oslabljena.
Trauma ili udarac u zub također mogu rezultirati klimanjem zuba, piše The Mirror.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.