open-navfaktor-logo
search
Bezbrižni na odmoru
Ove namirnice zaobiđite ako želite izbjeći nadutost na plaži
Stephanie Middleberg, nutricionistica iz New Yorka, kaže kako je najčešći uzrok nadutosti - prehrana, odnosno namirnice koje nisu dobra kombinacija sa drugima
26.07.2019. u 13:40
get url
text

Posljednja stvar koju biste poželjeli dok uživate na plaži je onaj mnogima dobro poznati osjećaj kao da u stomaku imate napuhani balon.

Ali i to se događa, a razlozi mogu biti dehidracija ili menstruacija kod žena, kaže Stephanie Middleberg, nutricionistica iz New Yorka.

Naglašava kako je najčešći uzrok nadutosti - prehrana, odnosno namirnice koje ne idu dobro sa drugima koje ste unijeli u tijelo.

Kako vam se to ne bi dogodilo, evo nekoliko primjera koje namirnice biste trebali izbjegavati i kojima ih zamijeniti.

Sladoled i smrznuti jogurt zamijenite smoothijem, ali bez mliječnih proizvoda

Iako su mliječni proizvodi hranjivi i odličan izvor proteina i kalcija, mnogi nisu svjesni svoje intolerancije na laktozu, odnosno na šećer koji se nalazi u mlijeku. Ako ste osjetljiviji na laktozu, ona neprobavljena ući će u crijeva gdje će bakterije proraditi.

- Tada se stvaraju plinovi koji uzrokuju nadutost - kaže Middleberg.

Svi vole sladoled, posebno kada su na ljetovanju, ali zašto ga ne biste zamijenili sa smoothijima od banana, jagoda, ananasa i sa dodatkom bademovog ili kokosovog mlijeka.

Izbjegnite krekere i hljeb, a jedite krastavce

Bili alergični na gluten ili ne, previše konzumiranja može dovesti do nadutosti. Zato umjesto da grickate krekere ili jedete sendviče za užinu, narežite krastavce na kockice i priuštite sebi ukusne i zdrave grickalice.

- Krastavci su odličan diuretik, pa zbog toga poboljšavaju probavu i metabolizam - objašnjava nutricionistica Middleberg.

Recite zbogom čipsu i umacima, konzumirajte meksički jam i umak guacamola

Jednom kad počnete jesti čips, teško je stati. Neovisno o kalorijama, čipsevi su puni natrija koji uzrokuje nadutost. Zašto ne biste uzeli meksički jam i umakali u umak guacamole. Ta kombinacija je idealna za srce, a jam je kombinacija mrkve, jabuke i krompira. Sadrži puno proteina, ali je i dobar probiotik.

Hot-dog zamijenite ribom ili piletinom

Procesuirano meso, uključujući kobasice i hrenovke, sadrži visoku dozu natrija, što će vas naduti ubrzo nakon konzumiranja. Zamijenite ih laganom ribom i piletinom koje možete pripremiti na brojne načine.

Salata od graha nije dobar izbor, zamijenite je grčkom salatom

Mnogi jedu grah kao zamjenu za meso, koji je pun vlakana i vode, a ta kombinacija može uzrokovati gasove, objašnjava Middleberg.

Grah sadrži neprobavljive šećere, oligosaharide zbog čega možete osjećati nadutost.

Zbog toga nije baš najbolja hrana dok ste na plaži. Zamijenite ga grčkom salatom sa krastavcima i paradajzom. To je povrće puno vode koja će pomoći da iz tijela izbacite natrij.

Jedini savjet je da ne pretjerujete sa feta sirom, jer je mliječni proizvod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.