open-navfaktor-logo
search
Nutricionisti upozoravaju
Izbjegavajte sa lubenicom jesti sjemenke, naročito ako imate ove bolesti
Valja naglasiti kako su sjemenke lubenice nesumnjivo izvor vlakana i mikronutrijenata, ali da bismo do njih došli treba ih sažvakati ili samljeti, a ne jednostavno progutati
26.08.2019. u 08:33
get url
text

Osim što rashlađuje tokom vrelih ljetnih dana, lubenica predstavlja ukusnu i zdravu užinu, ali i vrlo dijetalnu namirnicu, jer na 100 grama ima svega 30 kalorija.

Ovo povrće također je i riznica dobrih vitamina i minerala - bogata je vitaminima A, B6 i C, te magnezijem, kalcijem, likopenom...

Poznato je da stimulira rad bubrega, pomaže izbacivanje toksina iz organizma, povoljno utječe na zdravlje srca i krvni pritisak, a ublažava i različita upalna stanja.

Osim obilja vitamina, lubenica je fantastičan odabir namirnice pomoću koje možemo unijeti toliko nam potrebnu vodu na ljetnim temperaturama, stoga je posebno dobra za ljude koji „ne vole“ ili se „ne sjete“ piti dovoljno tekućine.

Često možemo čuti kako nije zdravo samo meso lubenice, već se za konzumiranje savjetuju i njene sjemenke.

Međutim, nutricionisti ističu kako to baš i nije dobra ideja.

Što se tiče sjemenki, ne vrijedi jesti crne stare sjemenke. One će, ističu nutricionisti, konzumirane u manjoj količini, "protrčati" kroz probavni trakt i malo pomoći probavi, ali u većim količinama mogle bi imati čak i neželjene efekte.

Pritom bi posebno oprezne trebale biti osobe koje imaju probleme s probavom kao i one sa hroničnim oboljenjima probavnog trakta (kao što su upalna bolest crijeva - Crohnova bolest i Ulcerozni kolitis), ističu stručnjaci te naglašavaju kako sjemenke lubenice mogu biti od koristi isključivo ako se pravilno konzumiraju.

Valja naglasiti kako su sjemenke lubenice nesumnjivo izvor vlakana i vrijednih mikronutrijenata, ali da bismo do njih došli treba ih sažvakati ili samljeti, a ne jednostavno progutati.

Zanimljivo je kako se u Egiptu ove crne sjemenke koriste kao grickalica, ali tek kada se lagano preprže u tavi. I jedu se posoljene.

Ne bismo trebali izostaviti i kako su bijele, odnosno mlade sjemenke lubenice, daleko bolje od crnih.

Njih, naime, možemo uporediti s proklijalim zrnom žitarice, za koje znamo da su koncentrat vitamina i minerala, te je dobra preporuka sažvakati mekane bijele sjemenke, savjetuju nutricionisti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.