open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci savjetuju
Imate visok holesterol, ovaj doručak će ga sniziti i držati pod kontrolom
Određene promjene u prehrani mogu rezultirati pozitivnim promjenama
10.03.2024. u 09:43
get url
text
Visok holesterol uglavnom je uzrokovan jedenjem masne hrane, nedovoljnom tjelesnom vježbom, prekomjernom težinom, pušenjem i pijenjem alkohola.
Iako u početku stanje ne mora biti opasno, vremenom se holesterol može nakupiti u krvnim žilama, uzrokujući začepljenja, a to može spriječiti pravilan protok krvi kroz arterije.
Zato je on glavni faktor rizika za hitne medicinske slučajeve, poput moždanog i srčanog udara.
Srećom, određene promjene u prehrani mogu rezultirati pozitivnim promjenama.
Doktorica Deborah Lee i nutricionistica Carrie Ruxton otkrile su dvije kombinacije hrane i pića najbolje za snižavanje holesterola.
Dr. Lee je za početak dana preporučila zobenu kašu i šoljicu zelenog čaja.
- Jedan od najboljih načina za snižavanje holesterola dijetom je redovno jedenje zobi, nevažno koje vrste, jer su učinci vrlo slični - rekla je dr. za Daily Express.
Zob je cjelovita žitarica koja sadrži gusta, viskozna, topiva vlakna koja se zovu beta-glukan.
- Beta-glukan je ljepljiv i veže se za žuč koja sadrži holesterol u tankom crijevu te sprječava njegovu reapsorpciju u krvotok. Umjesto toga, žuč i holesterol prolaze kroz crijeva i izlučuju se stolicom. Jetra nema drugog izbora nego proizvoditi više žuči, za što koristi holesterol iz krvotoka - pojašnjava dr. Lee.
Osim toga, prema doktorici, zeleni čaj ima iznimno visok sadržaj polifenola. To su snažni antioksidansi koji imaju specifične zdravstvene dobrobiti.
- Zeleni čaj ima gotovo dvostruko više antioksidansa od crnog čaja. Ljudi koji piju dvije ili više šalica zelenog čaja dnevno, imaju nižu razinu ukupnog kolesterola i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti za 22 do 33 posto - istaknula je dr. Lee.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.