open-navfaktor-logo
search
Medicina
Flaster na srcu liječi oštećenja izazvana infarktom
Flaster koji je veličine tri puta dva centimetra i postavlja se na srce uzgojen je u laboratoriji od uzoraka matičnih ćelija pacijenta, a oslobađa hemikalije koje obnavljaju postojeće ćelije srca
16.08.2019. u 22:29
get url
text

Dostignuća u medicini svakim danom su sve naprednija, a sada je napravljen flaster koji sadrži milione živih matičnih ćelija, koji se "prišije" na srce i pomaže kod oštećenja nastalih nakon srčanog udara.

Flaster koji je veličine tri puta dva centimetra i postavlja se na srce uzgojen je u laboratoriji od uzoraka matičnih ćelija pacijenta, a oslobađa hemikalije koje obnavljaju postojeće ćelije srca.

Testovi na kunićima pokazuju da je zahvat siguran, kazali su stručnjaci Imperial Collegea iz Londona na konferenciji u Manchesteru na kojoj je predstavljena nova metoda.

Ispitivanja na pacijentima trebala bi početi tokom sljedeće dvije godine, moglo se čuti na konferenciji britanskog Društva za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Srčani udar se događa kad začepljena arterija blokira dotok krvi u srčani mišić, i tako ga ostavlja bez kisika i hranjivih tvari. To može oštetiti srce i dovesti do zatajenja, a ljekari se nadaju da će ovaj tretman biti jedan od rutinskih koji će se primjenjivati u liječenju.

- Ako možemo zakrpiti srce i pomoći mu da ozdravi, mogli bismo preokrenuti izglede za preživljavanje ljudi koji su preživjeli srčanu udar - kaže prof. Metin Avkiran iz Britanske organizacije za srce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.