open-navfaktor-logo
search
Žene - oprez
Fizioterapeut objašnjava kako teška torba može narušiti zdravlje
Najgore su navodno torbe koje se nose na ramenu. Male ručne torbice daleko su bolje jer ograničavaju koliko možemo staviti u njih
12.08.2019. u 22:49
get url
text

Fizioterapeut za slavne Doug Jones iz Manchestera smatra kako je velika težina ženske torbe zapravo štetna za njeno zdravlje.

Prema njemu to je uzrok što sve veći broj žena pati od bolova u vratu, ramenima i leđima zbog teških torbi.

- Nošenje teških torbi na jednom ramenu ili na ruci po cijeli dan, nakon dužeg perioda, može naštetiti držanju i napraviti dugotrajnu štetu vratu i leđima - kaže Doug Jones i dodaje kako su neugodni učinci torbi još gori za sve one koji ne vode aktivan život, nego većinu vremena provode ispred malih ekrana.

Najgore su navodno torbe koje se nose na ramenu. Male ručne torbice daleko su bolje jer ograničavaju koliko možemo staviti u njih.

- Torbe koje se nose na ramenu često sadrže i do 25 predmeta. Žene koje mi se javljaju s bolovima u ramenima i vratu uglavnom nose torbu na istoj strani tijela što dovodi do spuštenog ramena. To može izdužiti živce koji idu iz vrata u ruku, a to ponekad rezultira bolnim osjećajima ili trncima u ruci - kaže Jones.

Torba s laptopom najčešće je najteža, pa može rezultirati istim problemima ako se uvijek nosi u istoj ruci. Ruksaci, s druge strane, nisu problem sve dok se nose na oba ramena, a ne samo na jednom.

Fiziterapeut ima tri savjeta kako spriječiti bolove u leđima, vratu i ramenima.

Ako morate sa sobom imati puno predmeta ili teške predmete, najbolje vam je nositi ruksak na oba ramena. No, prilično je važno zapitati se je li vam sve ono što inače trpate u torbu zapravo neophodno.

Zadnji savjet koji Doug Jones ima je da redovno istresete sadržaj svoje torbe kako biste vidjeli što zapravo nosite sa sobom i šta od toga možete ostaviti kod kuće.

Nedavno istraživanje, koje je proveo londonski brand "Aspinal", otkriva da je prosječna težina ženske torbe u Velikoj Britaniji oko tri kilograma.

Torbe koje nose ostale Evropljanke oko tri puta su lakše.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.