open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
EFSA upozorila roditelje: Ovo je hrana kojom se djeca najčešće guše
Dušnik kod malog djeteta promjera je otprilike slamke, a sve što je veće od toga lako može zapeti u njemu i uzrokovati gušenje
08.08.2019. u 08:22
get url
text

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ove sedmice sastavila je popis najopasnijih namirnica za malu djecu, a na samom vrhu nalazi hot-dog, odnosno hrenovka.

Stručnjaci zato upozoravaju, ako maloj djeci poslužujete hrenovke, obavezno s njih skinite kožicu i nasjeckate na manje komadiće. Upravo je hot-dog, odnosno hrenovke u njima, uzrok 17 posto slučajeva gušenja kod manje djece. Nakon njih su tvrde bombone, koje uzrokuju 10 posto slučajeva gušenja, grožđe devet posto i orasi osam posto slučajeva gušenja.

Ostale namirnice koje mogu predstavljati opasnost za gušenje su kokice, bijeli hljeb, krekeri ili kolači od riže, sjemenke, komadići sira, sirovo povrće, žvakaće gume, marshmallows, piletina s kostima i voće kao što su jabuke, narandže, trešnje i lubenice.

U prosjeku samo u Velikoj Britaniji 351 osoba umre od gušenja svake godine, a još ih na stotine završi u bolnici na liječenju. Od toga je godišnje 40 djece mlađe od pet godina. Britanska nacionalna zdravstvena služba savjetuje da se djeci uvede kruta hrana negdje u dobi od šest mjeseci. Međutim, ističu da je djecu potrebno stalno nadzirati kad jedu, kako bismo bili sigurni da pravilno žvaću i gutaju.

Naime, dušnik kod malog djeteta promjera je otprilike slamke, a sve što je veće od toga lako može zapeti u njemu i uzrokovati gušenje.

U Evropskoj agenciji za sigurnost hrane kažu da je gušenje nešto što se može spriječiti, a najvažnije je biti svjestan veličine predmeta koji se nalaze u blizini djeteta jer je vrlo vjerovatno da će mališan sve što mu je nadohvat ruke staviti u usta. Dodaju i kako je, osim potencijalnih rizika, važno da roditelji znaju kako pomoći djetetu koje se guši.

Ističu kako je video hitne službe St Johns bolnice relevantan pokazatelj kako treba reagirati, zbog čega je od 2015. jedan od najgledanijih videa o sigurnosti djece. Video traje 40 sekundi, a pokazuje kako roditelj može djetetu pomoći dok ne dođe Hitna pomoć:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.