open-navfaktor-logo
search
Ususret ljetu
Želite se riješiti celulita, ovi provjereni recepti će vam pomoći
Narandžina kora na nogama i stražnjici posebno je vidljiva ljeti, ali postoji način da je barem malo ublažite i tako se bolje osjećate u vlastitoj koži
08.06.2019. u 19:44
get url
text

Ako postoji boljka koja je zajednička svim ženama na planeti, onda je to celulit.

Narandžina kora na nogama i stražnjici posebno je vidljiva ljeti, ali postoji način da je barem malo ublažite i tako se bolje osjećate u vlastitoj koži.

Evo nekoliko stvari koje će vam sigurno pomoći da se tokom predstojećeg ljeta ne ustručavate obući omiljenu mini haljinu ili skinuti se u bikini: 

Vježbajte

Prečesto sjedenje smanjuje količinu mišićne mase u korist masnog tkiva. Da biste spriječili takvu raspodjelu snaga, bavite se laganim sportskim aktivnostima koje učvršćuju mišiće. Vježbanje je najdjelotvorniji način da „ispeglate“ neželjenu „narandžinu koru.“ Bilo kakav oblik redovnog vježbanja kroz duži vremenski period pomoći će vam u rješavanju ovog problema. Ako želite brze rezultate, praktikujte svaki dan brzo hodanje, koje je odlična vježba za oblikovanje bokova i eliminisanje celulita.

Hidroterapija kod kuće

Napunite kadu toplom vodom i dodajte anticelulitno aromaterapijsko ulje. U vodi nemojte provesti više od pet minuta. Tijelo izmasirajte snažnim mlazom tople vode, počevši od stopala prema gore. Isti postupak ponovite i sa hladnom vodom.

Prehrana

Da biste se uspješno izborili protiv celulita, iz prehrane trebate izbaciti slanu i masnu hranu. Izbjegavajte crveno meso, masnu ribu, punomasne mliječne proizvode i rafinirane namirnice od žitarica. U prehranu unesite što više sirovog voća i povrća, pijte dosta vode i zelenog čaja, koji je odličan borac protiv masnoća.
Biljke koje stimuliraju perifernu cirkulaciju, poput ruzmarina, ljute paprike, maslačka ili koprive, mogu biti odlična pomoć u borbi protiv celulita. Sastojci koji prirodno indukuju sintezu kolagena (vitamin C i gama linoleinska kiselina) pomoći će vam u obnovi kože zahvaćene celulitom. Izbegavajte obilne obroke i unosite od pet do šest manjih obroka dnevno.

Anticelulitna masaža

Masaža je najvažnija stavka u borbi protiv celulita. Najbolje je raditi masažu kada su mišići opušteni, u čemu će vam pomoći topla kupka. Dugi i meki pokreti samomasaže stimuliraju cirkulaciju krvi i limfe. Regije tijela zahvaćene celulitom štipajte i stiskajte, a masažu završite mekanim pokretima.

Uz masažu koristite neki od anticelulit preparata, kako biste ubrzali rezulate. Na tržištu danas postoje i proizvodi za uklanjanje celulita i zaštitu od sunca, pa ih možete koristiti i prilikom sunčanja i kupanja.

Kofein

Kofein povoljno utječe na suzbijanje celulita aktiviranjem masnih ćelija u organizmu. Talog kafe utrljajte na problematične dijelove kože i ostavite da se osuši. Kako vam talog ne bi prerano otpao sa kože, obmotajte se plastičnom folijom i ostavite da stoji desetak minuta. Za najbolje rezultate postupak ponavljajte najmanje dva puta sedmično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.