open-navfaktor-logo
search
U pripremi dokumentarna serija
Nevjerovatan prizor mladunaca carskih pingvina snimljen prvi put u historiji
AUTOR: Autor: Faktor
18.04.2024. u 11:09
get url
text
Reditelj filma o divljim životinjama Bertie Gregory, dokumentirao je mladunce carskog pingvina kako se pripremaju za prvi skok s vrha antarktičkog ledenog grebena koji se uzdizao otprilike 50 stopa iznad mora.
Nagurali su se poput grupe tinejdžera, kao da čekaju hoće li neko biti dovoljno hrabar da prvi skoči u vodu. Kad je jedan to učinio, drugi su ga slijedili. 
Gotovo 700 mladunaca carskog pingvina snimljeno je kako prvi put zaranja u hladne vode Antartika. Zadivljujući skok smatra se ključnim obredom prijelaza za mlade pingvine, obilježavajući njihovo prvo plivanje jer su njihovi roditelji već bili u moru, kažu stručnjaci.
Snimka koja je uhvatila trenutak koji nikada prije nije uhvaćen kamerom, bit će dio nadolazeće dokumentarne serije pod nazivom "Tajne pingvina".
- Mladunci carskih pingvina obično prvi put zaplivaju kad navrše oko šest mjeseci. Skupljaju se zajedno u velike grupe i skaču sa samo nekoliko metara visine u okean ili jednostavno skliznu u vodu sa snijega. Međutim, u dramatičnoj snimci koju je nedavno snimio Nat Geo istraživač  Gregory, oko 700 beba pingvina našlo se na opasnoj lokaciji i viđeni su kako skaču s ledene litice.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.