Za zimske dane odličan desert može biti stambolka.
Ovu tikvu i poslasticu pravile su tradicionalno i naše nane i bake, a zaista nije teško.
Najteži dio ovog recepta jeste ustvari izrezati tvrdu tikvu i oguliti joj koru. Nakon što to učiniti isijecite stambolku na komade, ne prevelike a ne ni previše sitne.
S obzirom na to da one mogu težiti i desetak kilograma, za ovaj recept uzmite kilogram do dva, zavisi kolika količina deserta vam je potrebna. Zatim oko 400 mililitara pekmeza i šolja vode. Ukoliko volite slađe, dodajte i šećera po želji.
Pripremljene kocke stambolke složite u posudu, prelijte pekmezom od jabuka, dodajte malo vode i kuhajte oko 30 minuta na laganoj vatri.
Kada se stambolka skuha i ohladi servirajte po želji sa još pekmeza ili sa kuglom sladoleda i malo šlaga, a možete posuti i orasima.
Ukoliko niste ljubitelj pekmeza kao zaslađivač možete koristiti med ili šećer.