open-navfaktor-logo
search
Iftar
Pripremite krompir punjen piletinom i povrćem, somun i brzi kakao kolač
Ako više volite čokoladu od kakaa, evo recepta kako da pripremite preliv: 300 ml vode, 13 ravnih ne prepunih kašika šećera, 80 g maslaca i 100 g čokolade skuhati na ringli i preliti preko kocki
AUTOR: Faktor
31.03.2024. u 16:39
get url
text
Jelovnik za iftar
Jelovnik za iftar
Za današnji iftar predlažemo da pripremite somune, krompir punjen piletinom i povrćem i kakao kolač.
Krompir punjen piletinom i povrćem po receptu Aide Börekci
Potrebni sastojci: četiri velika krompira, tri-četiri kašike maslinovog ulja, so, biber i majčina dušica.
Krompir punjen piletinom i povrćem
FOTO: AIDA BOREKCI
Pileći fil: dva komada pilećih prsa, tri-četiri gljive, jedna zelena šiljasta paprika, jedna crvena paprika, jedna glavica luka, dva česna bijelog luka, pola kašike paradajz-paste, pet kašika paradajz pirea, pola kašičice crvene paprike u prahu, pola kašičice majčine dušice, pola kašičice crnog bibera, so.
Postupak pripreme:
Ogulite krompir, prepolovite, a zatim pažljivo izdubite kašičicom. Pazite da rub ne bude pretanak, ali ni predebeo.
Pomiješajte maslinovo ulje, so, biber i majčinu dušicu i premažite krompir. Pecite krompir u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni Celzijusa 30 minuta.
U međuvremenu pripremite fil.
Popržite sve zajedno meso, povrće pa dodajte paradajz-pastu i pire paradajz. Kad se sve fino sjedini ostavite da malo odstoji.
Pripremite bešamel sos: jednu kašičicu maslaca i kašičicu brašna pomiješajte u tavi, pa kad se to sjedini dodajte oko 200 ml mlijeka dodajte malo soli i kuhajte da se sos zgusne.
Kad je krompir pečen, izvadite ga iz rerne i punite filom. Punjeni krompir redajte u vatrostalnu posudu u kojoj ste ga prethodno pekli, pa prelijte bešamel sosom, preko nairendajte žuti sir po izboru i vratite u rernu na 25 minuta na 190 stepeni Celzijusa.
Somuni po receptu Indire Halilović Hodžić
Somuni
FOTO: INDIRA HALILOVIĆ HODŽIĆ
Potrebni sastojci: brašno, malo soli, šećera i ulja, sirova germa, toplo mlijeko, jedno jaje, ćurekot.
Postupak pripreme:
Zagrijte mlijeko, dodajte mu germu, pa to smjesom zakuhajte brašno, u koji ste stavili so, šećer i ulje. Tijesto bi trebalo biti mehko. Tokom zakuhavanja dodajte i malo vode.
Nadošlo tijesto na pobrašnjenoj površini podijelite u loptice, prekrijte salvetom i ostaviti da stoji.
Nakon 10-ak minuta oblikujte somune i opet ih ostavite 10-ak minuta.
Somune premažite umućenim jajetom, pospite ćurekotom i pecite u zagrijanoj rerni da porumene (oko 10-ak minuta) u plehu na koji ste stavili papir za pečenje.
Brzo kakao kolač po receptu Nermine Jordanović
Brzi kakao kolač
FOTO: NERMINA JORDANOVIĆ
Potrebni sastojci: tri jaja, 150 g šećera, jedan vanilin šećer, 150 ml ulja, 150 ml mlijeka, 300 g brašna, 12 g praska za pecivo.
Postupak pripreme:
Prvo dobro umutite jaja i oba šećera. Dodati ulje, pa mlijeko. Na kraju prosijano brašno sa praškom za pecivo.
Izlijte smjesu u podmazan i pobrašnjen pleh veličine 25x30 centimetara.
Rernu zagrijte na 220 stepeni Celzijusa, ubacite kolač i odmah smanjite temperaturu 180 stepeni.
Pecite oko 30 minuta, ovisno od rerne.
Dok se kolač peče pripremite preliv za koji je potrebno: 200 ml vode, 100 g šećera, tri pune supene kašike kakaa, 100 g maslaca.
Postupak pripreme:
Sve namirnice sastavite, izmiješajte i pustite da na ringli kuha pet minuta.
Vrući kolač izrežite na kocke i prelijte vrućim prelivom iz dva, tri puta ravnomjerno svuda. Obično se preliv više razlije na krajeve, pa kašikom vratite ili tepsiju malo nagnite sa strane kako bi se ravnomjerno rasporedilo.
Kocke potom pospite orasima ili kokosom po želji.
Ako više volite čokoladu od kakaa, evo recepta kako da pripremite preliv: 300 ml vode, 13 ravnih ne prepunih kašika šećera, 80 g maslaca i 100 g čokolade skuhati na ringli i preliti preko kocki.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.