open-navfaktor-logo
search
Korisno
Ove dvije namirnice, prema mišljenju dijetetičara, pomažu kod nadutosti i probavnih smetnji
Faktor
27.03.2024. u 21:15
get url
text
Nadutost i probavne smetnje uobičajene su nelagode s kojima se mnogi pojedinci suočavaju. Međutim, pažljivim odabirom namirnica koje jedemo, mogu se ublažiti ti simptomi i zdravstvene tegobe. Djetetičari su otkrili dvije namirnice koje bismo trebali češće jesti.
Maline
Maline su pune dijetalnih vlakana, stoga su odlično voće za konzumaciju za sve one koji pate od nadutosti i probavnih smetnji. Bogate su topivim i netopivim vlaknima te pomažu u poticanju redovitog pražnjenja crijeva i podržavaju zdravlje probavnog sistema.
Dijetetičarka Lauren Mahesri ističe da su maline "jedno od voća s najviše vlakana, sa osam grama u samo jednoj šoljici. One su izvrstan međuobrok ili dodatak doručku bogatom vlaknima.
Grčki jogurt
Probiotici koji se nalaze u grčkom jogurtu pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crijevnih bakterija, potiču normalnu probavu i smanjuju nadutost. Također, grčki jogurt obično sadrži manje laktoze nego običan jogurt, što ga čini lakšim za probavu osobama s intolerancijom na laktozu.
O dobrobitima grčkog jogurta komentirala je dijetetičarka Lisa Andrews. Dijetetičarka je rekla da je grčki jogurt "lako probavljiv i dobar izvor proteina, kalcija i probiotika.
- Probiotici pomažu u održavanju crijevnog mikrobioma netaknutim i pomažu s probavom. Čak i oni s intolerancijom na laktozu mogu podnijeti grčki jogurt - kazala je. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.