open-navfaktor-logo
search
Evropski parlament
Zovko izabrana za potpredsjednicu delegacije za odnose s BiH i Kosovom
Željana Zovko izabrana je za potpredsjednicu delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom čime je ta delegacija u potpunosti konstituirana, nakon odgode od gotovo dvije godine.
27.05.2021. u 17:05
get url
text

Nakon izbora, Zovko se zahvalila kolegama na podršci, saopćio je Ured za odnose s javnošću Evropske pučke stranke.

- Velika mi je čast što sam izabrana za potpredsjednicu ove delegacije. Ostajem posvećena angažmanu Evropskog parlamenta u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom te se radujem saradnji s našim partnerima u tim zemljama na njihovom evropskom putu - istaknula je Zovko.

Pritom je naglasila kako je punim konstituiranjem delegacije, Evropski parlament napokon spreman sudjelovati u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Bosne i Hercegovine (SAPC), kroz pružanje parlamentarnog nadzora nad provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i BiH, koji otvara put prema evropskim integracijama BiH.

Iako se SAPC obično sastaje dva puta godišnje, posljednji se sastanak održao 2015. godine. Evropski parlament je sad u potpunosti spreman za nastavak rada, nakon nefunkcionalnosti odbora zbog nedostatka uspostavljene delegacije od Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.