open-navfaktor-logo
search
Kraljevski sud u Cardiffu
Zbog smrti Emiliana Sale: Biznismen osuđen na 18 mjeseci zatvora
Biznismen koji je organizovao let koji je rezultirao smrću argentinskog fudbalera Emiliana Sale osuđen je na 18 mjeseci zatvora.
12.11.2021. u 15:53
get url
text

David Henderson je osuđen na Kraljevskom sudu u Cardiffu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Krajem oktobra proglašen je krivim jer nije "ispoštovao sigurnosne protokole" pri čemu su poginuli Sala i pilot David Ibbotson.

Sala i pilot bili su izloženi opasnim razinama ugljen-monoksida, prije nego što se njihov mali avion srušio u kanalu Le Manche, u januaru 2019. godine.

Tijelo fudbalera pronađeno je i identificirano dvije sedmice nakon nesreće. Tijelo pilota Davida Ibbotsona (59) još nije pronađeno. Olupina aviona, koji je nestao 21. januara iznad Le Manchea, pronađena je početkom februara 2019. godine u blizini obale ostrva Guernsey.

Avion Piper Malibu N264DB bio je na putu iz Francuske za Cardiff, nakon što je argentinski fudbaler ostvario transfer iz Nantesa u velški klub vrijedan 15 miliona funti (oko 17 miliona eura).

Henderson je bio operator aviona koji je organizovao let. Zamolio je Ibbotsona da upravlja avionom jer je biznismen bio na odmoru.

Ibbotson, koji je redovno letio za Hendersona, nije imao dozvolu komercijalnog pilota ili kvalifikaciju za letenje noću, a njegov status za letenje Pajper Malibuom je istekao.

Hendersonov pravni tim razmatra žalbu na odluku suda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.