open-navfaktor-logo
search
Mostar
Završen sastanak u Aluminiju, Čović i Milićević bez komentara, saopćena odluka Vlade FBiH
Istakli su kako "ima prostora za oživljavanja i rad određenih kapaciteta Aluminija" te da stečaj jeste opcija, ali nije primarna
15.07.2019. u 10:05
get url
text

U zgradi Aluminija u Mostaru završen je sastanak Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a i Jelke Milićević, federalne ministrice finasija, sa članovima Uprave, Nadzornoga odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija. 

Čović i Milićević su nešto prije deset sati napustili zgradu Alumija, bez izjava novinarima koji su čekali ishod razgovora. 

predstavnici NO, Uprave i Sindikata održali su konferenciju za medije. Istakli su kako "ima prostora za oživljavanja i rad određenih kapaciteta Aluminija" te da stečaj jeste opcija, ali nije primarna. Uprava, Sindikat, Nadzorni odbor i predstavnici HDZ-a formirali su Odbor za hitnost, kako su ga nazvali, a njegova uloga je da "zajednički odlučuju o svemu i zajednički istupaju u javnost".

Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija, kazao je sastanku jutros prisustvovao Dragan Čović "ispred politike". 

- Razgovarali smo ponovo kako spasiti Aluminij, nastaviti poslovanje i šta raditi u ovim kriznim trenucima. Ono što je zajednički zaključak je briga o svih 900 zaposlenika Aluminija. I to je briga svih nas, počev od politike, predstavnika Vlade, nas iz NO, Uprave i Sindikata. Ono što je dobra vijest od petka, Vlada je donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija u okviru finasijske konsolidacije, tako da je produženo za narednih šest mjeseci. To je nešto što nama daje prostor da preduzeće i dalje može živjeti neopterećeno brigama da će neko blokirati račun i da će pokrenuti stečaj radi neplaćanja. Dobili smo prostor i vrijeme u kojem možemo tražiti način kako da Aluminij opstane- rekao je Klepić. 

Istaknuo je kako su u vezi s proizvodnim pogonima urađene procjene te da se s radom prvo treba početi u Ljevaonici. Analize su, tvrdi, pokazale da postoji ekonomska opravdanost pokretanja proizvodnje u spomenutom pogonu, izrazivši nadu kako će vrlo brzo dio radnika Aluminija biti vraćen na posao. trenutno se rade analize za Anode i Elektrolizu. nakon tih analiza bit će poznato kako stoje ovi pogoni u pogledu mogućeg rada i proizvodnje. 

-Optimizam zrači iz svih nas ovdje da ćemo staviti neke kapacitete Aluminija u pogon. Koliko će to sve trajati, ne možemo biti precizni. Pomoć nam daje ovo što je produžena finasijska konsolidacija. Mislim da smo na dobrom putu da nađemo put do oživljavanja. Računamo koliko nam novaca treba, koliko struje, izvore financiranja- rekao je predsjednik NO Aluminija. 

Klepić je pojasnio da finasijska konsolidacija za Aluminij znači da ga niko ne može blokirati, to znači omogućavanje posebnog bankovnog računa preko kojeg može poslovati, ona onemogućava da se pokrene stečaj koji bi inicirali neki radi svojih starih potraživanja...

-Ona omogućava da, ukoliko smo u mogućnosti, poslovati i omogućavati sebi neku keš-lovu, da možemo živjeti i preživjeti. Mislim da je to u dobroj mjeri dalo neki nadu za Aluminij-rekao je Klepić, dodao je da je, što se tiče papirologije, Vlada FBiH dobila sve što je tražila. Dodao je i to da je odluka Vlade o finansijskoj konsolidaciji spriječila stečaj koji bi odmah morao biti pokrenut. 

Klepić je više puta ponovio kako se očekuje i pomoć Vlade FBiH, ali i Vlade Hrvatske. 

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata uposlenika Aluminija, ponovio je na konferenciji za medije da radnici očekuju istragu u vezi s poslovanjem Aluminija u proteklim godinama. 

-Od organa vlasti očekujem da rade svoj posao. Neko je to opstruirao. Bile su 2014. opsežne istrage oko nekih stvari. Neko je te papire sklonio- rekao je Bebek. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.