open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Zatražen pritvor za Danela Rajkovića: Prijetio imamu i izvršio nuždu pred džamijom
Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto
25.09.2019. u 14:09
get url
text

Tužilaštvo BiH uputit će prijedlog državnom Sudu da odredi jednomjesečni pritvor Danelu Rajkoviću iz Gacka, kojeg su jučer po nalogu Tužilaštva BiH na području tog grada uhapsili pripadnici SIPA-e, a zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. 

- Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto - saopćio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Rajković se, podsjećamo, sumnjiči za krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a nakon što je u više navrata putem Facebooka upućivao uvredljive poruke, psovke i prijetnje smrću imamu iz Bosanskog Novog Emiru ef. Nuhiću.

Sve je kulminiralo time što je prije nekoliko dana Rajković obavio veliku nuždu ispred centralne džamije Mehmed age Zvizdića u Gacku, a što su zabilježile nadzorne kamere, te nakon toga ponovo slao prijeteće poruke efendiji Nuhiću.

Rajkovićev otac jučer je za Faktor kazao kako je ponašanje njegovog sina rezultat njegove bolesti, te da je sve "prešlo u politiku".

On također tvrdi kako je "imam imao svoje 'nagovornike' koji provociraju bolesnog Danela".

- Nismo se mi bavili velepolitikom kao porodica, nismo nacionalistički nastrojeni - tvrdi otac uhapšenog Rajkovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.