Subota, 30.09.2023.

Zašto još nije uklonjeno ruglo u centru Sarajeva i što gradonačelnica pominje regulacione planove za "nekog privrednika"

Protekla je cijela radna sedmica a gradske vlasti u Sarajevu (i općinske, i gradske, i kantonalne) još nisu uklonile ruglo centru grada, u ulici Hiseta, gdje se prije sedam dana srušio dio napuštene zgrade.

Umjesto da uklone ruševine, nadležni su tek razvukli traku za upozorenje, preusmjerili saobraćaj u ovoj i inače frekventnoj ulici, stvarajući tako dodatne gužve.

Učinili su, istina, još nešto – krenuli u međusobne optužbe po društvenim mrežama. Načalnik općine Centar Srđan Mandić prozvao je prvo gradonačelnicu Benjaminu Karić i člana Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH Faruka Kapidžića. Oni mu nisu ostali dužni. Posljednji ko se oglasio na Facebooku, u toj raspravi, je načelnik Mandić, i to poprilično umirujućim tonom.

- Možda smo se gradonačelnica i ja nes(p)retno sporečkali, ali od toga nikoga neće zaboljeti glava. Nažalost, ako se zgrada sruši, ne smijem ni da pomislim šta može da se desi.

Još jednom molim i apelujem na federalnu inspekciju kao i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika i Faruka Kapidžića, da hitno reaguju. Oni jedini to mogu i moraju učiniti. Ni opština ni Grad ni Kanton ovdje nemaju nadležnost i svaka naša aktivnost bila bi protuzakonita. Dakle ima ko može, samo ako hoće. A, morate to učiniti i spriječiti katastrofu - napisao je Mandić.

U međuvremenu, Sarajlije nastavljaju preskakati ruine u centru grada. Faruk Kapidžić, na upit novinara Faktora povodom prozivki od strane načelnika Mandića, kratko je poručio da će se i on oglasiti na Facebooku.

Da nadležni odlučnije reaguju nije pomogao ni apel iz firme The Place, u čijem vlasništvu su ruševni objekti u ulici Hiseta. 

VEZANI TEKST - Sreća spasila građane od tragedije, urušio se dio zgrade električne centrale na Marijinom Dvoru

U međusobnim otužbama ono što je prošlo bez ikakvog objašnjenja je upozorenje gradonačelnice Karić kako "bez obzira što se mnogima žuri da donesu iz vlastitih financijskih interesa regulacioni plan Kvadranta B, uzimajući u obzir važnost ove lokacije ne želim da silim procedure, i da donosim regulacione planove kako bih pogodovala bilo kome, kao što neki donose regulacione planove samo za jednog privrednika".

 

Da li je zbog ovih riječi načelnik Mandić ublažio svoje stavove? Bilo bi interesantno doznati kome se to žuri u izradi regulacionog plana Kvadranta B i koji je to privrednik zbog kojeg se "donose regulacioni planovi". I kakve sve to veze ima sa ruglom u ulici Hiseta.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh