open-navfaktor-logo
search
Djelima ih, Harkane...
Za one kratkog pamćenja: Kako je kandidat za dogradonačelnika Bašić dao novac NiP-ovcima
Elmedin Konaković je pokušao izlobirati, vršio je pritisak, da Gradsko vijeće Sarajeva napravi neviđeni presedan i izglasa dogradonačelnike Grada Sarajeva, iako nakon glasanja za Bogića Bogićevića u Vijeću 26. marta nije postojala i njegova izjava o prihvatanju mandata. Tačnije, postojalo je njegovo neopozivo povlačenje kandidature, ali je trojka - SDP, Narod i pravda i Naša stranka - to zanemarila. 
28.03.2021. u 14:28
get url
text

 VEZANI TEKST - Bogićević: To što su se "predomislili", pa su me "izabrali", samo je predstava za javnost

- Nažalost, već na prvom koraku suočen sam sa političkim spletkama, smicalicama i manipulacijama, čiji cilj je bio da me se onemogući da budem izabran na pomenutu dužnost. Posebno boli činjenica da su u to bili uključeni i oni koji su me predložili, a čija mi je glasačka podrška, nažalost, bila uskraćena u trenucima kad se odlučivalo o novom gradskom rukovodstvu. I ja sam, kao i vi, bio zgrožen spoznajem kako se u gradskoj vlasti prljavo trguje, kako se kupuju i prodaju ljudi i njihovi glasovi. Povlačenje kandidature bilo je za mene jedini častan odgovor na te pokušaje da me se i ljudski i politički ponizi - poručio je Bogićević jučer u obraćanju građanima te dodao:

- To što su se vijećnici kasnije "predomislili", pa su me "izabrali" jednoglasno, uz aplauze, bila je, međutim, samo predstava za javnost i svojevrsno likovanje onih koji su zapravo onemogućili moj stvarni i pravovremeni izbor.

Dok je trajala predstava za javnost, mimo očiju javnosti, pokušalo se doći do drugih ciljeva. Posvjedočili su to sinoć na televiziji Haris Zahiragić (SDA) i Irfan Čengić (SDP). Konaković je, mada je bilo jasno da Bogićević neće pogaziti svoju riječ, zvao Čengića i tražio da se u Vijeću glasa za dogradonačelnike, njegovog stranačkog kolegu i bivšeg ministra privrede Harisa Bašića te Anju Margetić, kandidatkinju predloženu iz Naše stranke.

VEZANI TEKST - Konakovićev ministar Haris Bašić svojim NiP-ovcima iz budžeta isplatio blizu 45 hiljada KM

Uz izbor Jasmina Ademovića za predsjedavajućeg Vijeća, NiP i Naša stranka bi tako ostvarili svoje ciljeve, a SDP bi ušao u neizvijesnost po pitanju izbora gradonačelnika i neko vrijeme bi ostao kratkih rukava. To se, međutim, nije desilo jer su se šefovi klubova SDA i SDP-a, kao i sam Čengić koji nije pristao na pritiske, pobunili i nisu pristali na još jednu farsu u Gradskom vijeću. 

Haris Bašić, još uvijek kandidat za dogradonačelnika, se pokazao kao vojnik stranke koji bez pogovora budžetskim novcem opskrbljuje članove Naroda i pravde. Javnost je već zaboravila kako je predloženi kandidat za dogradonačelnika Bašić na osnovu ugovora o djelu iz budžeta Kantona Sarajevo isplatio blizu 45 hiljada maraka stranačkim kolegama Rusmiru Pobriću i Mustafi Vlahovljaku. 

Pobrić je bio kandidat Naroda i pravde na Općim izborima 2018. za Parlament Federacije BiH, a Vlahovljak kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo. Građani ih nisu izabrali, ali jeste Bašić dok je bio ministar u vrijeme "šestorke". Baš njihove usluge bile su potrebne tom ministarstvu, pa je Bašić zaključivao ugovore sa NiP-ovcima i vrlo izdašno ih platio novcem građana. 

VEZANI TEKST - NiP-ov vijećnik protivno zakonu angažiran u PD Butmir, mjesečna naknada 1.700 KM

Da se ne radi o tome kako se Bašiću, poznatijem kao Harkan, omaklo angažiranje dvojice stranačkih kolega Pobrića i Vlahovljaka, govori i činjenica da je NiP-ov Tarik Stambolić nagrađen izdašnim honorarima u KJP Poljoprivredno dobro Butmir, preduzeću nad kojim je nadležnost imalo upravo Ministarstvo privrede na čijem je čelu tada bio Bašić. 

Nakon što je Faktor otkrio aferu sa honorarima i ugovorom o djelu Tarika Stambolića, Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo je potvrdio naše pisanje, kao i činjenicu da prijava u ovom slučaju postoji i da se nadležni organi njome bave. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.