open-navfaktor-logo
search
Stranačko zapošljavanje
NiP-ov vijećnik protivno zakonu angažiran u PD Butmir, mjesečna naknada 1.700 KM
Nekoliko stotina osoba zaposlenih u institucijama Kantona Sarajevo (KS) naslijeđe je koje je iza sebe ostavila Vlada "šestorke", koja je smijenjena krajem januara ove godine.
15.06.2020. u 15:27
get url
text
Elmedin Konaković i Tarik Stambolić

Iako je reduciranje potrošnje na javni sektor bilo obećanje na osnovu kojeg je ta koalicija nastojala priskrbiti simpatije javnosti, zvanični podaci Ministarstva finansija KS govore da je u prvih deset mjeseci prošle godine broj zaposlenih u institucijama KS uvećan za 375.

VEZANI TEKST - Zvanični podaci otkrivaju koliko se ove godine zapošljavalo u institucijama Kantona Sarajevo

U tu brojku nisu uračunate osobe koje su zapošljavane po ugovorima o djelu. Među takvima je Tarik Stambolić, kandidat Naroda i pravde (NiP) za Skupštinu KS na prošlim Općim izborima i aktuelni vijećnik te stranke u Općinskom vijeću Ilidža.

Naime, Stambolić je najprije angažiran na period od tri mjeseca u KJP Poljoprivredno dobro Butmir, a zatim mu je angažman produžen na još šest mjeseci, uz mjesečnu plaću u iznosu od 1.700 KM.

Sektor za pravne i finansijske poslove KJP Poljoprivredno dobro Butmir je direktoru preduzeća Asadu Jeleškoviću, koji je na tu poziciju imenovan na prijedlog NiP-a, dostavio mišljenje u kojem ističu da je zaključivanje ugovora o djelu sa Tarikom Stambolićem na poslovima analiziranja dosadašnjih poduzetih radnji preduzeća u vezi sa sudskim sporovima i drugim određenim segmentima u suprotnosti sa Zakonom o radu i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

- Ugovor o djelu se zaključuje za poslove za koje preduzeće ima sistematizovano radno mjesto, odnosno ima sistematizovanu službu za ovakve i slične poslove. Ako tome dodamo još to da preduzeće ima ugovor sa advokatskom kancelarijom "Sanel Nezirić", koja zastupa preduzeće u sudskim sporovima vrijednosti više od 50.000 KM, jasno je da nema nikakve potrebe za angažiranjem drugog lica za obavljanje navedenih poslova jer te iste poslove može obavljati Služba za opće, pravne i ekonomske poslove ili advokatska kancelarija – navodi se u mišljenju.

Također ističu da se zaključivanjem ugovora o djelu na duži vremenski period grubo krše zakonske norme, kao i sami porezni sistem FBiH jer se doprinosi ne plaćaju na isti način kao i za ugovore o djelu na određeno i neodređeno vrijeme, odnosno kada su radnici prijavljeni.

- Svakako želimo napomenuti da je i naknada na osnovu ugovora o djelu u iznosu od 1.700 KM mjesečno zaista velika, uzimajući u obzir prosjek plaća zaposlenih u ovom preduzeću – dodaje se u mišljenju kojeg potpisuju izvršni direktor za pravne i finansijske poslove Neđad Mustafić, izvršni direktor za proizvodnju Almir Muzur i rukovodilac Službe za opće, pravne i ekonomske poslove Armin Bjelak.

Vrlo je zanimljivo da je posljednju saglasnost za prijem radnika potpisao bivši ministar privrede KS Haris Bašić (NiP) i to 29. januara, istog dana kada je smijenjena Vlada KS.

Radilo se zapravo o produženju saradnje, koja je prvobitno ugovorena na period od tri mjeseca, kada je saglasnost također potpisao bivši ministar Bašić.

Slučaj je prijavljen Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS, a u prijavi se ističe da će Stambolić na ovaj način zaraditi čak 15.300 KM bez doprinosa, iako u tom preduzeću već postoji služba zadužena za poslove koje bi on trebao obavljati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.