open-navfaktor-logo
search
Osuđujuća poruka
Washington smatra "nezakonitim" korake ICC-a da istraži izraelske ratne zločine na palestinskom teritoriju
Američka administracija uputila je osuđujuću poruku Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), zbog poduzimanja koraka da istraži izraelske ratne zločine, tvrdeći da je taj pokušaj "nezakonit".
17.05.2020. u 10:56
get url
text

Šef američkog State Departmenta Mike Pompeo je u pisanoj izjavi osudio inicijativu glavne tužiteljice ICC-a Fatou Bensoude, koja je pokrenuta krajem aprila. Pompeo je naveo kako je neprihvatljiv zahtjev tužiteljice Bensouda prema kojem sud ima ovlasti nad područjem Istočnog Jerusalema, Gaze i Zapadne Obale.

Pompeo je rekao da SAD "ne vjeruje da se Palestinci kvalificiraju kao suverena država."

- Ovaj korak ICC-a je nezakonit i ovim korakom ICC je još jednom dokazao da je riječ o političkoj instituciji - poručio je Pompeo.

Zagovarajući da Palestinu treba smatrati "stranom" u ovom slučaju, tužiteljica Bensouda zatražila je 30. aprila od suda da izvrši svoju nadležnost u Istočnom Jeruzalemu, Gazi i na Zapadnoj obali. Bensouda je krajem prošle godine poručila kako želi pokrenuti istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina na palestinskom teritoriju.

 Tada je navela kako je završeno preliminarno ispitivanje situacije u Palestini, pokrenuto 2015. godine, te poručila kako je uvjerena da postoje "razumni razlozi" za nastavak istrage. S obzirom na to da Izrael nije zemlja članica ICC-a, Bensouda je od sudaca zatražila da odrede geografski okvir istrage kako bi ona bila nastavljena.

Zatražila je i potvrdu za teritorij nad kojim Sud može vršiti svoju nadležnost i koji može biti podvrgnut istrazi obuhvata Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jeruzalem i Gazu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.