Šef američkog State Departmenta Mike Pompeo je u pisanoj izjavi osudio inicijativu glavne tužiteljice ICC-a Fatou Bensoude, koja je pokrenuta krajem aprila. Pompeo je naveo kako je neprihvatljiv zahtjev tužiteljice Bensouda prema kojem sud ima ovlasti nad područjem Istočnog Jerusalema, Gaze i Zapadne Obale.

Pompeo je rekao da SAD "ne vjeruje da se Palestinci kvalificiraju kao suverena država."

- Ovaj korak ICC-a je nezakonit i ovim korakom ICC je još jednom dokazao da je riječ o političkoj instituciji - poručio je Pompeo.

Zagovarajući da Palestinu treba smatrati "stranom" u ovom slučaju, tužiteljica Bensouda zatražila je 30. aprila od suda da izvrši svoju nadležnost u Istočnom Jeruzalemu, Gazi i na Zapadnoj obali. Bensouda je krajem prošle godine poručila kako želi pokrenuti istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina na palestinskom teritoriju.

 Tada je navela kako je završeno preliminarno ispitivanje situacije u Palestini, pokrenuto 2015. godine, te poručila kako je uvjerena da postoje "razumni razlozi" za nastavak istrage. S obzirom na to da Izrael nije zemlja članica ICC-a, Bensouda je od sudaca zatražila da odrede geografski okvir istrage kako bi ona bila nastavljena.

Zatražila je i potvrdu za teritorij nad kojim Sud može vršiti svoju nadležnost i koji može biti podvrgnut istrazi obuhvata Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jeruzalem i Gazu.