Predstavnici srbijanskih vlasti, opozicionih stranaka i nevladinog sektora počeli su u utorak iza zatvorenih vrata pregovore o izbornim uvjetima koje opozicija želi izmijeniti prijeteći da će, u protivnom, bojkotirati izbore 2020. godine.

Sastanak je organiziran na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPZ) na prijedlog Fonda za otvoreno društvo, a riječ je o preliminarnim razgovorima koji su zamišljeni u četiri kruga.

Današnji je susret zamišljen kao "nulta" sesija od buduće četiri, a ishod bi trebao biti usuglašavanje poštenih i demokratskih uvjeta za parlamentarne izbore u proljeće 2020. godine.

Sastanak je organiziran iza zatvorenih vrata, ali nije prošao nezapaženo, pa su predstavnici medija zaposjeli FPZ očekujući izjave sudionika razgovora.

Predstavnici vlasti optužili su opozicione čelnike da su "politizirali" sastanak, niječući da je riječ o pregovorima.

Zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović objavio je na Twitteru da je skup bio zamišljen kao predstavljanje izbornog zakonodavstva nevladinih udruga Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESiD) i CRTA.

- Nikakvi pregovori i slične besmislice- napisao je Đukanović pa dodao da je "jadno i bijedno" što su predstavnici opozicije o današnjem skupu obavijestili medije.

Predstavnik organizatora ocijenio je današnji skup kao "konstruktuivan" i pohvalio što je uspostavljen kontakt između vlasti i opozicije, a sljedeći će biti organiziran "vrlo brzo", najavio je.

Na ograničenu slobodu medija te niz nedostataka koji čine predizborne uvjete neravnopravnim, opozicione stranke okupljene u Savez za Srbiju (SzS) već mjesecima upozoravaju međunarodnu javnost, poglavito Europsku uniju, koju Srbija navodi kao svoj strateški cilj.

Europska komisija je u svojim dosadašnjim izvješćima više puta upozoravala na nedostatan napredak u području slobode medija i vladavine prava zahtijevajući vlasti Srbije da pokažu odlučniji i konkretniji napredak.

Većina opozicionih stranaka prijeti da će bojkotirati izbore ako u dogledno vrijeme, dostatno za organiziranje regularne predizborne kampanje, vlast ne omogući slobodan pristup medijima svima, ne promjeni izborno zakonodavstvo i ne revidira izborne liste i popise birača te ako ne osigura ostale uvjete za poštenu izbornu utrku.

To su, među ostalima, i zahtjevi masovnih građanskih protesta koji su počli u januaru 2018. i još traju, ali uz znatno manje ljudi na ulicama.

Po redovnom izbornom ciklusu, parlamentrni izbori u Srbiji trebali bi biti održani početkom proljeća 2020. godine.