Vlada Republike Srpske danas je odobrila jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu od 100.000 KM Rukometnom klubu Borac m:tel Banja Luka.

Iz uprave ovog kluba jučer su upozoravali da će, zbog katastrofalnih uslova za rad, prestati s radom, dok su danas saopćili da je dio problema riješen i da će ekipe nastaviti s radom.

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je usvojila odluku o osmoj emisiji obveznica stare devizne štednje, koja će biti obavljena 3. oktobra 2018. godine, u ukupnom iznosu 45,3 miliona KM.

Sredstva će u vidu hartija od vrijednosti biti prenesena u vlasništvo 1.612 štediša.

- Ministarstvo finansija će, prije emisije obveznica, izvršiti gotovinsku isplatu u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u ukupnom iznosu 3,4 miliona. Po tom osnovu, na račune svakog verifikovanog štediše koji je ostvario pravo na gotovinsku isplatu, bit će doznačeni iznosi do 2.000 KM - saopćeno je iz Vlade RS-a.

Odobrena su i sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u ukupnom iznosu od 2.913.245,25 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 1.083 radnika iz 79 preduzeća u RS-u, koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja, ili su ispunili uslov za starosnu penziju.