- Od početka ove sedmice u Covid bolnici UKC RS-a ugašena su četiri života, a na današnji dan hospitalizovana su 73 pacijenta. Od ovog broja 18 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, a 16 pacijenata je na respiratoru. Od ovih 16 pacijenata na respiratoru, jedan pacijent je 1983. godište. Same brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija ozbiljna, te kolika je odgovornost na svakom pojedincu da poštuje preporuke kako bi zaštitio sebe i druge od infekcije novim korona virusom - istaknuto je.

Uporedili su stanje u RS tokom prethodna tri mjeseca, te je istaknuto da je 4. juna na respiratoru bio jedan pacijent, 4. jula njih osam, a 4. augusta  17.

U bolnicama u RS 4. juna bio je 81 hospitalizovani pacijent, 4. jula taj broj iznosio je 125, a 4. augusta 280. Također, tokom juna je u RS-u registrovano 850 novozaraženih, a u julu 2.630, dok je broj preminulih u ovom periodu sa 14 skočio na 48.

Poručili su da se zbog alarmantne epidemiološke situacije mora podići svijest građana o važnosti provođenja mjera kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i ugrožavanja života drugih pacijenata, posebno hroničnih i onkoloških bolesnika.

Apeluju na građane da se strogo pridržavaju mjera koje je propisao Štab za vanredne situacije u RS-u, posebno fizičke distance i nošenja maski.

- Korak smo do potpunog preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima inficiranim koronavirusom. Prognoze stručnjaka ukazuju na činjenicu da će pandemija novog koronavirusa potrajati, zato molimo građane da prihvate mjere fizičkog distanciranja i nošenja maski kao sastavni dio života kako bismo sačuvali sebe, porodice i druge - saopćeno je danas.