Varhelyi je kazao da je "Bosna i Hercegovina i zaista teškoj fazi", te da problem vidi u tome "što kritični period nema veze sa vanjskim faktorima.

VEZANI TEKST - Delegacija EU se oglasila o "dogovoru" Varhelyija i Dodika o sjednici NSRS-a

- Zemlja je danas u zapuštenom stanju zbog domaćih političkih motiva. Ovo je sigurnosni izazov za Zapadni Balkan, pa čak i za Evropu u cjelini. Iz tog razloga, svi, sve tri zajednice i njihovi lideri moraju raditi na tome da zemlja gleda naprijed, radi i, istovremeno, jača unutrašnju koheziju. Pozvao bih sve više puta da garantuju funkcioniranje bosanskohercegovačkih institucija i Predsjedništva, ali i vlada. Bosna i Hercegovina se suočava sa jedinstvenom i potencijalno jednokratnom šansom kroz ekonomski i investicioni plan EU-a, putem ka integraciji. Ako druge zemlje u regionu iskoriste ovu priliku i BiH zaostane, to bi moglo imati nepredvidive posljedice - rekao je Varhelyi za Magyar Nemzet.

Dodao je da "što se tiče nacionalističkih proslava, mislim da neće pomoći situaciji".

- Osim toga, u Federaciji postoje pitanja koja nisu specifična za kontekst RS-a, ali ih treba konačno riješiti - kazao je.

Na pitanje da li su istiniti novinski izvještaji o prošlogodišnjim razgovorima između njega i Dodika, kada je objavljeno da je podržao prijenos nadležnosti s BiH na RS i otcjepljenje, Varhelyi je odgovorio da su "svi članci o tome lažne vijesti".

- Naše očekivanje od bosanskih Srba je da se vrate u Vijeće ministara BiH, u Parlament, u rad Predsjedništva. Ni Bosna i Hercegovina, pa čak ni Republika Srpska nemaju interesa za segregaciju, što onemogućava rad institucija. To sam jasno stavio do znanja i Miloradu Dodiku - tvrdi Varhelyi.