On je pozvao Srbe na Kosovu da glasaju za Srpsku listu na izborima 14. februara, navodeći da je važno da imaju svoje predstavnike u "privremenim organima vlasti" koje bi kako je rekao, "mogle da drže sigurnu i čvrstu vezu sa svojom Srbijom". Naglasio je da je to veoma važno jer je očigledno da se stvari komplikuju, kao i oko Republike Srpske, jer će pritisci biti mnogo veći i teži.

VEZANI TEKST - Dodik predložio Vučiću da se zajedno razgovara o statusu RS-a i Kosova

Komentarišući izjavu bivšeg kosovskog premijera i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja o ujedinjenju svih Albanaca, Vučić je kazao da je Haradinaj "veoma opasan čovjek" koji ne laže kada govori o ujedinjenju Kosova i Albanije.

- Oni sve vrijeme idu s tim, samo je pitanje kad će doći do zida - kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Pančevu, gdje je prisustvovao prikazu sposobnosti dijelova jedinica Vojske Srbije.

Dodao je da mu Haradinaj "drugi put" prijeti rušenjem s vlasti, i da je to prvo, kako se izrazio, "obećao" do Svetog Nikole 2019. kad su bili protesti u Beogradu.

- Uvijek je to moguće, Haradinaj je ozbiljan političar i veoma opasan čovjek, u svakom smislu. Suviše sam mali da bih mogao da se suprotstavim svima u okruženju ili najvećoj svjetskoj sili koja od nas zahtjeva međusobno priznanje ali sam dovoljno veliki da ne učestvujem u ponižavanju sopstvenog naroda ili u rušenju sopstvene države - kazao je Vučić.

Vučić je dodao i da je Srbija spremna na dijalog, pod pokroviteljstvom EU, poštujući stav i SAD, ali i Rusije i Kine, ali i, kako je rekao, sebe, prenosi RSE. 

- Da dozvolim da Srbiju ponižavaju i da dozvolim da neko Srbiji uzme sve, a da za to ne dobije ništa sem tapšenja po ramenu, ja to neću da radim. Ali neću ni da lažem narod i da kažem da će situacija biti lakša. Bit će sve teža. Jer su njihovi sukobi u svjetskim okvirima sve teži - rekao je on. 

Nije prvi put da Vučić se direktno miješa u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine, i svjesno u kosovski problem uvlači bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku. 

VEZANI TEKST - Džaferović: RS može postojati samo kao entitet u BiH ili neće postojati uopće

Svaki put, kada su pritisci međunarodne zajednice na njega jači, a ovoga puta su možda i žešći nego li prije, on nastoji poslati indirektnu poruku da ako Srbija mora priznati Kosovo, onda i bh. entitet Republika Srpska ima ista prava koja Kosovo ima na međunarodnom polju. 

Vučić u pregovorima sa Prištinom redovno kao keca iz rukava izvlači i Republiku Srpsku. 

Prilikom prošlogodišnje posjete Banjoj Luci, u julu mjesecu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je bio domaćin Vučiću, podsjećamo, kazao je: 

- Nemoguće je razgovarati o eventualnom odvajanju Kosova ili nekom posebnom statusu, a da se u tome ne razgovara i o nekom posebnom statusu Republike Srpske. Kosovo je za Srbiju pitanje broj jedan. Ali, prvo pitanje Srbije u nacionalnom smislu trebala bi da bude Republika Srpska.

I zato vidimo da u tom planu može da se poveže ta vrsta našeg interesa. Smatramo da Kosovo ne može da bude priznata međunarodna država na način kako to neke zemlje u svijetu prihvataju, a ako idemo s pozicije ovih koji to prihvataju, onda naravno i Republika Srpska trebalo bi da ima isti tretman - izjavio je Dodik u julu prošle godine. 

Naravno, Vučić se nakon ovog Dodikovog obraćanja javnosti "ogradio", uz poruku kako se sve što je čuo treba pomno analizirati. No, njegova današnja izjava, koja i nije iznenađenje, dokaz je da ponovo pokušava ojačati svoj rejting u pregovaračkom procesu, ne bi li iznudio kompenzaciju za gubitak Kosova preko Republike Srpske, odnosno suverene, međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.