open-navfaktor-logo
search
Nacionalna žalost
UEFA odbila zahtjev britanskih klubova za intoniranjem nacionalne himne u Ligi prvaka
Rukovodstvo Evropska fudbalske organizacije (UEFA) odbilo je zahtjev britanskih klubova koji se takmiče u Ligi prvaka da prije početka predstojećih utakmica bude intonirana nacionalna himna.
14.09.2022. u 11:00
get url
text

Chelsea, Rangers i Manchester City, koji će ove sedmice igrati domaće utakmice u Ligi prvaka, zatražili su od UEFA-e da pred početak utakmica intoniraju himnu "God Save The King" povodom nedavne smrti britanske kraljice Elizabethe II i ustoličenja njenog sina kralja Charlesa III.

Lokalni mediji javljaju da je UEFA odbila taj zahtjev i da će na ceremonijama prije mečeva biti intonirana himna Lige prvaka.

UEFA je odobrila zahtjev da na večerašnjem meču Chelsea - Salzburg grupa navijača iznese vijenac cvijeća na terenu u znak odavanja počasti preminuloj kraljici.

U Velikoj Britaniji je proglašena nacionalna žalost povodom smrti kraljice, a na sinoćnjem meču Liverpoola i Ajaxa održana je minuta šutnja.

Na prepunim tribinama Anfielda vladao je potpuni muk, čime su navijači na dostojanstven način odali počast preminulom najdugovječnijem monarhu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.