Ekstremne vremenske prilike koje karakterišu obilne padavine i olujni udari vjetra prognoziraju se i sutra. Najintezivnije padavine i najjači udari vjetra, od 70 do 100 kilometara na sat, prema riječima klimatologa Bakira Krajinovića iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, bit će na jugu i jugozapadu zemlje.

Od 31. oktobra do 6. novembra može se očekivati stabilizacija vremena.

- Temperature će i sutra biti ujednačene na prostoru cijele zemlje, s jutarnjim vrijednostima od deset do 15, a dnevnim od 20 do 25 stepeni. Udari vjetra će biti i do 100 kilometara na sat, a kada je riječ o padavinama očekuje se između 30 i 60 milimetara (litara po metru kvadratnom), a lokalno može pasti i 80 milimetara. U periodu od 31. oktobra do 6. novembra prognozira se stabilnije vrijeme u našoj zemlji, osim na zapadu, jugozapadu i jugu, gdje povremeno može pasti malo kiše - govori nam Krajinović.

Dodaje da će se u tom periodu dnevne temperature kretati do 25 stepeni.

- Od sedmog do 13. novembra izgledno je nestabilno vrijeme s nižim temperaturama uz obilnije kišne padavine na jugu, jugozapadu i zapadu naše zemlje. Jutarnje temperature će biti od jedan do šest u Bosni, a u Hercegovini od sedam do 12 stepeni, a najviša dnevna do 23 stepena - kaže Krajinović.

Iako je ovih dana osjetno toplije vrijeme za ovo doba godine, Federalnom hidrometeorološkom zavodu ipak kažu kako to nije ništa neobično jer su ranijih godina bilježene još više temperature, koje su prelazile 30 stepeni.

- Maksimalne temperature su se kretale od 30 do 39 stepeni, a rekord je 39,3 stepena koji je zabilježen 6. oktobra 1911. godine u Mostaru. Najniža temperatura je registrirana 30. oktobra 1920. godine u Sarajevu i to minus 10,9 stepeni. Ove godine maksimalna temperatura u ovom mjesecu bila je 10. oktobra u Mostaru, i to 28,1 stepeni - ispričao nam je klimatolog Krajinović.