open-navfaktor-logo
search
Reorganizacija
U ZOI-ju je previše zaposlenih, umjesto kancelarija ponudit će im da rade na skijalištu
Naredni mjeseci bit će ključni za ZOI'84. Radnici ovog preduzeća s nestrpljenjem očekuju nove odluke čelnika i konačan sanacioni plan, koji bi, sudeći prema svemu, mnoge mogao ostaviti bez posla. 
23.06.2021. u 14:55
get url
text

To se posebno odnosi na radnike u ugostiteljstvu, koje bi uskoro moglo definitivno biti ugašeno u sklopu ove firme.

Sve je počelo izdavanjem restorana Benetton na Bjelašnici, a istu sudbinu mogao bi doživjeti i restoran na Malom polju na Igmanu.

Podsjetimo, u aprilu prošle godine Benetton je izdat privatniku. Ugovor je zaključen na šest godina i važi od 17. aprila 2020. do 17. aprila 2026. godine. Cijena zakupa utvrđuje se na sljedeći način: Za period januar-april zakupnina iznosi 5.500 KM mjesečno, a za period maj-decembar mjesečna zakupnina iznosi 1.600 KM. Na godišnjem nivou bruto zakupnina iznosi 34.800 maraka sa uračunatim PDV-om.

- Kuglana će vjerovatno biti izdata, kao i restoran na Igmanu. Najvjerovatnije i najizglednije je da će se ugostiteljstvo ZOI-ja gasiti. Mi još nemamo jasnu odluku. Sve su indicije da će se ići u tom pravcu, ali mislim da to nije jedino. Mi ćemo ići u pravcu gašenja svega onoga gdje mislimo da ZOI ne može adekvatno odgovoriti tržišnim potrebama bez velikih investicija. ZOI mora da zadrži svoju osnovnu djelatnost, a to je vertikalni transport, upravljanje stazama, skijalištima i upravljanje samom Zetrom kao sportskom dvoranom. Na parking na Bjelašnici imamo namjeru da uvedemo automatski sistem za naplatu i to su neki od projekata koji smo kandidovali. Mislimo da su to projekti koji su daleko jednostavniji za implementaciju nego ugostiteljstvo. Parking spada u našu osnovnu djelatnost. Moramo osigurati parking da bi se moglo skijati. Mislim da sa parking rampom i automatskom naplatom nemamo pretjeran rizik hoće li uposlenici adekvatno izvršiti uslugu ili neće – kaže za Faktor Jasmin Mehić, v. d. direktora ZOI-ja.

VEZANI TEKST - Ugostiteljstvo u ZOI-ju: Hoće li i restoran na Igmanu doživjeti sudbinu "Benettona"

Sve ovo znači smanjenje broja radnika ili njihovu preraspodjelu na nove poslove.

- Do kraja godine treba da napravimo sanacioni plan. ZOI je sada firma koja ne može podnijeti niti broj uposlenika niti operativne troškove. Mi radimo na tome nekih mjesec dana. U sklopu sanacionog plana bit će ponuđene alternative radnicima, od otpremnina do preraspodjele na druga radna mjesta. Sve u skladu sa potrebama firme. Svi bi u ZOI-ju voljeli da sjede u kancelariji, a niko neće da je na skijalištu, na parkingu, održavanju... Birokratija i administracija je tokom godina rasla i mi ćemo sigurno ići u pravcu toga da se ljudi vrate na skijalište, a ne u kancelarije - ističe prvi čovjek ZOI-ja.

Uskoro bi nakon više decenija trebala biti riješena i privatizacija bivšeg hotela Igman.

- Hotel Igman 11. put pokušava da se privatizuje. Prodajna cijena će biti definisana za dan ili dva. Sve radimo u saglasnosti sa Vladom i Agencijom za privatizaciju. U posljednje dvije ili tri godine nije rađena prodaja, a prije toga cijena je bila 5 miliona KM. Tada nije bilo interesantna. Ovaj put će cijena biti nešto veća jer mislimo da je došlo do rasta cijena nekretnina na tržištu i do prezasićenosti gradnje na Bjelašnici. Ova lokacija je sada interesantnija za investitore i mislim da možemo postići prodajnu cijenu veću od 5 miliona – zaključuje Mehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.