open-navfaktor-logo
search
Najnoviji podaci
U ZHK-u tri novoboljele osobe od koronavirusa, strahuju od lokalne transmisije
U toku protekla 24 sata u Zapadnohercegovačkom kantonu od 24 testirane osobe tri su bile pozitivne na koronavirusi i sve su vezane za Grude, rečeno je na konferenciji za novinare Štaba Civilne zaštite ZHK u Širokom Brijegu.
06.04.2020. u 16:27
get url
text


- Od tri osobe dvije su vezane za klaster u Grudama, a treća osoba nije povezana za taj klaster, ali se nadamo da ćemo u naredna 24 sata pronaći poveznicu. U slučaju da ne pronađeno poveznicu onda imamo lokalnu transmisiju - kazao je ministar zdravstva Tomislav Pejić, naglasivši da bi lokalna transmisija, koja bi se mogla stvoriti novim slučajem zaraze mladog muškarca u Grudama, bila zabrinjavajuća za kanton.

Apelovao je na građane da postupaju odgovorno, pogotovo u narednim danima kada je osoba starijim od 65 godina dozvoljeno kretanje do 12 sati.

Prema riječima Pejića, zaposlenik MUP-a ZHK koji je zaražen korona virusom je dobrog psiho-fizičkog stanja, a sve kolege s kojima je bio u kontaktu su testirane i negativne na korona virus i nalaze se u samoizolaciji.

Načelnik Štaba CZ-a Drago Martinović kazao je kako su osigurali dodatnih 120 kreveta koji se nalaze u sportskom centru i sportskoj dvorani u Ljubuškom, ukoliko bude potrebe za njima.

Na prostoru Zapadnohercegovačkog kantona do sada je koronavirusom zaraženo 39 osoba, od kojih je 25 u Širokom Brijegu, 10 u Grudama i četiri u Posušju.

U samoizolaciji je 921 osoba, od čega su 102 osobe s područja Gruda, 180 ih se nalazi u Ljubuškom, 325 u Posušju i 314 osoba u Širokom Brijegu.

U ovom kantonu do sada su od posljedica koronavirusa preminule tri osobe, dvije iz Širokog Brijega i jedna iz Gruda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.