Prema riječima Muhameda Aganovića, direktora Osnovne škole "Vrhpolje", kojoj pripada ova područna škola, u jednoj učionici pronađena je zmijska košuljica.

- Zbog sigurnosti učenika i nastavnika odlučili smo da djecu pošaljemo kući i da nastavu organizujemo online. O svemu smo obavijestili Veterinarsku stanicu, kako bi se obavila deratizacija školskih prostorija - kazao je Aganović, pišu Nezavisne.

Dodao je da ovu područnu školu pohađa desetak učenika različitog uzrasta, a nastava se odvija kombinovanim putem.

Senad Bešić, direktor Veterinarske stanice u Sanskom Mostu, kazao je da je sunčano i toplo vrijeme izmamilo zmije, a na povećano prisustvo ovih gmizavaca ukazuju i sanski poljoprivrednici, koji obrađuju svoje zemljišne parcele.

Bešić ističe kako nema mjesta panici te dodaje da zmije izlažu svoja tijela suncu, a ovo je i vrijeme kada se pare, pa se stiče utisak da ih ima u povećanom broju.

- Svoja tijela izlažu na kamenitim i osunčanim predjelima pokušavajući da apsorbuju toplotu. Brojno stanje zmija direktno je proporcionalno hrani koju nalaze u svojim prirodnim staništima i ništa ne ukazuje na bilo kakve poremećaje u odnosu na normalno stanje - rekao je Bešić.