open-navfaktor-logo
search
Izbjeći stigmatizaciju
U Tuzli se otvara psihološko savjetovalište: Otvorena vrata svima, posebno mladima
U prostorijama Centra za kulturu Tuzla, tačnije Ateljeu "Ismet Mujezinović", bit će otvoreno psihološko savjetovalište, koje će raditi srijedom od 12 do 14 sati. Podršku psihologa će dobiti svi koji se dobrovoljno jave, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, a posebno je namijenjen mladima, kao ranjivoj populaciji kada je mentalno zdravlje u pitanju.
13.05.2023. u 17:59
get url
text
Atelje "Ismeta Mujezinovića"
Atelje "Ismeta Mujezinovića"

- Ideja je potekla od mladih iz nevladine organizacije "Revolt" u okviru jedne radionice koju smo imali prošle godine. Savjetovalište će će funkcionirati u saradnji Doma zdravlja i Centra za socijalni rad Tuzla uz pomoć Centra za kulturu, a cilj je da psihološku pomoć pružimo svim građanima i građankama. Ova podrška već postoji u okviru institucija, a mi na ovaj način želimo da izađemo u javnost i olakšamo pristup - kaže Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Neuropsihijatar prim. dr. Zlatko Kalabić, pomoćnik direktora Doma zdravlja Tuzla za medicinske poslove, najavio je da će u psihološkom savjetovalištu na raspolaganju biti psiholog.

- Želimo izbjeći stigmatizaciju jer je posebno mladima teško da se jave u Centar za mentalno zdravlje, na kliniku ili Centar za socijalni rad. Ovako im dajemo priliku da se jave psihologu, koji će vršiti procjenu na osnovu intervjua, šta i kako treba dalje postupati i kome se dalje javiti. Ukoliko maloljetna osoba dođe i sama to nije problem, ostvarit ćemo odgovarajući kontakt s roditeljima jer imamo takva iskustva kroz Centar za mentalno zdravlje u Domu zdravlja - kaže dr. Kalabić.

Direktorica centra za socijalni rad Tuzla Lejla Sadiković kaže da je za očekivati da se veći broj mladih ljudi opredijeli da dođe u neformalno savjetovalište, umjesto da se obrate zvaničnoj instituciji.

- Naš psiholog i psiholog pedagog će biti na raspolaganju u prostoriji Centra za kulturu, to su osobe koje rade u našem porodičnom savjetovalištu, a radit ćemo naizmjenično s kolegama iz Centra za mentalno zdravlje. Djeca i mladi su u povećanom riziku, roditelji su nam ključna komponenta i treba nam njihova saradnja - kaže Lejla Sadiković.

Edin Jahić, direktor Centra za kulturu Tuzla, kaže je cilj da ova usloga izađe van institucija da bi bila dostupnija, posebno mladim ljudima.

- S obzirom na to da mi radimo pretežno s mladima izabrane su naše prostorije. Za početak će to biti dva sata sedmično, a ukoliko se ukaže potreba, to ćemo produžiti i povećeti broj radnih dana. Radi se o besplatnoj pomoći i može se javiti bilo ko - kaže Jahić.

Svi oni koji se jave u psihološko savjetovalište obavit će razgovor sa psihologom, nakon kojeg će uslijediti određene preporuke, bilo za učešće u određenim radionicama ili za tretman neuropsihijatra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.