open-navfaktor-logo
search
Svi su dobro
U RS se vratilo troje od devet učenika s razmjene u inostranstvu
Svi učenici srednjih škola, koji se u programu razmjene učenika nalaze u inozemstvu, osjećaju dobro, a onima, koji su izrazili želju, omogućeno je da se bezbjedno vrate u RS, saopćeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS).
27.03.2020. u 14:40
get url
text

Po podacima kojima raspolaže taj resor Vlade RS-a, za tri učenika, od ukupno 11 koliko je bilo na razmjeni, obezbjeđen je siguran povratak.

U saradnji s entitetskim Ministarstvom za evropske integracije i regionalnu saradnju, uspostavljena je komunikacija s roditeljima ostalih učenika i postignut dogovor o njihovom ostanku u Sjedinjenim Američkim državama do isteka programa. Od predstavnika Američkog savjeta (American Council) dobijena se uvjerenja da su djeca sigurna, te da o njima brine američka Vlada.

U saopćenju iz resornog ministarstva se dodaje, da po podacima koje su dostavile srednje škole u RS, ukupan broj učenika koji se u školskoj 2019/2020. godini nalazio na razmjeni sa drugim državama je 11, od toga je devet učenika iz Banje Luke te po jedan učenik iz Rudog i Bijeljine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.