Detaljno ih analiziramo, njihove rezultate i posljedice. Donosimo presjek rezultata izvan uskih sarajevskih okvira, pišemo o tome kako je moguće da je "HDZ najviše izgubio, a najbolje prošao", kako su "u Sarajevu SDA i bivša SDA hametice potukli ostale" te konačno "Zašto je i koliko je izgubila SDA".

U novom Stavu pišemo o tome "kakva je zora svanula u Bosni i Hercegovini".

Austrijski list "Der Standard" istakao je da je općina Centar pokazala znak modernosti, jer "Mandić ne nosi muslimansko ime". Ovo nije nažalost mišljenje samo evropskih novinara, već i mnogih sarajevskih ljevičara. Na pitanje dokle će se od Sarajeva tražiti da dokaže svoju multikulturalnost, imamo i odgovor dakle. Dok se posve ne prihvati da je nositi muslimansko ime nešto nemoderno. Odnosno, dok se ne prihvati da je biti muslimanom nešto nazadno, nešto antievropski. Uostalom, ako ste se pitali kakva je zora svanula, to je odgovor.

U novom Stavu i o tome zašto su lokalni izbori pokušaj "pospremanja" Bošnjaka "iz temelja".

Insistirat će se na tumačenju Lokalnih izbora kao "historijskog potopa SDA", kao uvertiri u nadolazeće događaje kako bi se stvorila petlja samoispunjavajućeg proročanstva te SDA postavila u trajno defanzivan i inferioran položaj. Treba očekivati i daljnju radikalizaciju javnog i političkog diskursa kojom bi se SDA dodatno izolirala, njeni simpatizeri obeshrabrili, vlastiti ohrabrili, te se nekako spriječilo usporavanje ili zaustavljanje "revolucionarnog" rušilačkog momentuma. Radikalna retorika te demonizacija SDA služit će i da se discipliniraju potencijalni disidenti iz redova Četvorke, kao i svi oni koji će možda željeti spustiti tenzije, a čiji će se glas razuma predstavljati kao izdaja i prodaja.

Kako smo izgubili važne općine pišemo u članku pod nazivom "Konakovićeva ergela trojanskih konja".

Možda i najbolniji poraz je onaj u Velikoj Kladuši, gdje će, po svemu sudeći, ratni zločinac Fikret Abdić ponovo zasjesti u načelničku fotelju. Gotovo sve bošnjačke, probosanske stranke u Velikoj Kladuši podržale su nezavisnog kandidata Jasmina Hušića, osim Naroda i pravde, koja je podržala Adema Pajazetovića i stranke Senada Šepića, Nezavisnog bloka, koji je podržo Ramu Hušidića. Rezultat je da Fikret Abdić ima oko 300 glasova prednosti.

Šta se dešavalo na izborima u Hercegovini pišemo u ovom broju Stava.

U Inicijativi za Stolac posebno su kivni na SDP i SBB, koji im se nisu htjeli pridružiti u namjerama da sve probosanske stranke u Stocu nastupe kroz podršku nezavisnim kandidatima. Naime, kako su nam kazali u Inicijativi, nakon što je prihvatio ovaj koncept, predsjednik OO SDP Stolac Timur Haračić smijenjen je iz svoje centrale u Sarajevu. SDP je promptno za predsjednika povjereništva u Stocu imenovao Mostarca Zorana Perića. U Inicijativi sa Stolac sigurni su da bi imali zagarantiranih 8 ili 9 vijećnika u Vijeću da im SDP i SBB nisu "rasuli" 550 glasova, koliko su ih osvojili.

Novi Stav donosi članak o tome zašto neke evropske zemlje vode otvorenu kampanju protiv nenasilnog "islamizma".

Macron i njegovi istomišljenici ukazuju na tzv. prijetnju Evropi od političkog islama ili islamizma. Dakle, ovdje se ne radi o zabrinutosti u odnosu na nasilni ekstremizam, militantno ponašanje ili pak najekstremniju formu nasilja, terorizam koji neke marginalne skupine ili pojedinci čine navodno u ime islama, već se kao neprijatelj zapadnih društava jasno identificira politički islam, kako bi se time skrenula pažnja od ozbiljnije prijetnje Evropi, a to su antisemitizam i desničarski ekstremizam i otvoreni rasizam i supremacija bijele rase, koji u nekim evropskim zemljama graniče sa fašizmom.

U novom stavu čitajte o tome kako je Evrospoka unija naumila obrazovati vlastite imame i po vlastitom ukusu. Naime, planirano je otvaranje nove institucije za obuku imama u Evropi a u koliko god lijep papir bila umotana ta ideja, jasno je da je osnivanje instituta direktan udar na Tursku, jer Turska finansira i kontrolira džemate svojih građana u Evropi.

Stilom sviranja koji brojni svjetski muzički časopisi ocjenjuju kao "očaravajući" Neil Jacobs svojoj publici poklanja muziku iz različitih dijelova svijeta i različitih kultura i tradicija, dok istovremeno svoju akustičnu gitaru od 12 žica transformira u vlastiti orkestar. Jacobs crpi inspiraciju iz svojih putovanja po svijetu i iskustava. U proputovanjima kroz Balkan posljednjih godina prošlog stoljeća upoznao se s našom sevdalinkom i to se rodila "ljubav na prvo slušanje". Stoga su Moj dilbere i U Stambolu na Bosforu postale neizostavan dio njegovog bogatog repertoara, a našle su se i na jednom od šest CD-ova koje je aranžirao. Za magazin Stav govori o svom životnom putu.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 19. novembra, širom Bosne i Hercegovine.