U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavio se 41 naš sugrađanin. Nažalost, desila su se i dva smrtna slučaja.

Trenutno je na bolničkom liječenju 61 pacijent, od kojih njih 40 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 33 pacijenta, a na liječenju u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ih je 28.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih petoro koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 370 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.267 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.739 osoba zaraženih koronavirusom i 52.072 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 54, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 90.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - ponavljaju ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 156 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu i na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 484 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 122 poziva, a obavljeno je i 130 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.