Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić pojasnio je da će u te prostore moći ući samo osobe koje imaju dokaz da su u potpunosti vakcinisane, koje su primile prvu dozu vakcine, koje posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preboljela COVID-19 infekciju i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, ne starijem od 48 sati, prenosi RTCG.

Galić je kazao i da su vlasnici ugostiteljskih objekata u obAvezi odrediti osobu koja će kontrolirati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

- Od osoba koje imaju do 18 godina ne zahtjeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uvjeta osim prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uvjeta (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test) - naveo je Galić.

Pod istim uvjetima, kako je navedeno, omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

Galić je kazao i da se masovna okupljanja i festivali, koji se ne mogu iskontrolirati na ograničenom prostoru putem nacionalne COVID- potvrde, odlažu do 20. augusta. To su, kako je naveo, događaji poput Bokeške noći, karnevala i slično.