open-navfaktor-logo
search
Doputovao u Sarajevo
Turski ministar Ersoy posjetio Kovače, sastao se s Kavazovićem
Ersoy je jutros doputovao u glavni grad BiH u povodu svečanosti otvaranja dva nova vakufska objekta u Sarajevu
24.11.2018. u 11:28
get url
text
Ministar Mehmet Nuri Ersoy posjetio Kovače
Ministar Mehmet Nuri Ersoy posjetio Kovače

Ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy posjetio je danas Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu i položio cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Ersoy je jutros doputovao u glavni grad BiH u povodu svečanosti otvaranja dva nova vakufska objekta u Sarajevu i to studentskog doma Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i stambeno-poslovne zgrade. On je po dolasku u Sarajevu najprije posjetio šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, gdje je položio i cvijeće.

{$galerijaFotografija}

Ersoy je upriličio posjetu i osmanskom mezarju na Kovačima za čiju restauraciju je zadužena Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Ministar Ersoy je potom obišao i informisao se o radovima na administrativnoj zgradi Rijaseta IZBiH na Kovačima, čija je izgradnja u toku, a čiji završetak izgradnje finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turke.

Turski ministar se potom u sjedištu Rijaseta sastao i sa reisu-l-ulemom IZBiH Huseinom ef. Kavazovićem, s kojim će zajedno prisustvovati današnjim svečanostima.

U pratnji ministra Ersoya u Sarajevu boravi generalni direktor Direkcije vakufa Turske Adnan Ertem, predsjednik TIKA-e Serdar Cam i predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates.

Studentski dom, namijenjen za smještaj studenata Fakulteta islamskih nauka i studenata drugih fakulteta u Sarajevu, na pet etaža raspolaže prostorom od 4.745 kvadratnih metara sa 202 ležaja raspoređenih u 59 soba. Osim smještajnih kapaciteta, studentski dom ima i druge adekvatne opremljene prostore koji će se koristiti za edukativne i društvene sadržaje.

Stambeno-poslovna zgrada u ulici Odobašina namijenjena je za izdavanje u zakup na osnovu čijih prihoda će se oživljavati i unaprjeđivati imovina Gazi Isa-begovog vakufa, osnivača grada Sarajeva. Izgrađena je na mukati Gazi Isa-begovog vakufa, odnosno parceli koja je 12. juna 1858. godine uknjižena kao vakuf Dajanli hadži Ibrahima.

Planirano je da ministar Ersoy kasnije danas posjeti i Mostar.

20181124_2_33584921_39291639.jpg
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.