open-navfaktor-logo
search
"Solidarnost" i kapital
Trgovina oružjem: Koje zemlje i kompanije godinama prodaju oružje Izraelu?
Sjedinjene Države, koje izvoze oružje u Izrael svake godine od 1961. godine, daleko su najveći dobavljač oružja u Izraelu.
20.05.2021. u 22:27
get url
text

Više od sedam dana Izrael je bombardirao pojas Gaze, tvrdeći da cilja Hamasove "teroriste", ali i stambene zgrade, knjižare, bolnice i glavni laboratorij za testiranje na COVID-19 također su sravnjeni sa zemljom.

Izraelsko bombardiranje opkoljene enklave, koja je sada ubila najmanje 213 ljudi, uključujući 61 dijete, definitivno predstavlja ratni zločin.

Dok Hamas ima bombe uglavnom sastavljene od domaćih materijala, Izrael ima vrhunsko stanje preciznog naoružanja i vlastiti cvat industrije naoružanja. Izraelski vojni arsenal potkrijepljen je i uvozom oružja vrijednog milijarde dolara iz inostranstva. 

Teško je pratiti oružje koje je stvarno isporučeno, ali između 2013. i 2017. godine SAD je Izraelu isporučio oružje vrijedno blizu 4,9 milijardi dolara. Izvoz se povećao uprkos čestom optuživanju izraelskih snaga za počinjenje ratnih zločina protiv Palestinaca.

Američki predsjednik Joe Biden "izrazio je podršku prekidu vatre" u ponedjeljak, pod pritiskom senatskih demokrata, ali također se ispostavilo ranije tog dana da je njegova administracija nedavno odobrila 735 miliona dolara za prodaju oružja Izraelu, izvijestio je Washington Post. Očekuje se da će demokrati u Odboru za vanjske poslove Doma zatražiti od administracije odgodu prodaje oružja Izraelu.

SAD, pored svog godišnjeg doprinosa, ponekad daje i dodatna sredstva. Dao je dodatnih 1,6 milijardi dolara od 2011. godine za izraelski protivraketni sistem Iron Dome, s dijelovima izrađenim u SAD-u.

Drugi najveći izvoznik oružja u Izrael je Njemačka, koja je činila 24 posto uvoza izraelskog oružja između 2009. i 2020. godine. Njemačka ne pruža podatke o oružju koje isporučuje, ali je izdala dozvole za prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od 1,6 milijardi eura.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je "solidarnost" s Izraelom u pozivu s Netanyahuom u ponedjeljak, prema riječima njenog glasnogovornika, potvrđujući "pravo zemlje da se brani" od raketnih napada Hamasa.

Slijedi Italija, koja je osigurala 5,6 posto najvećeg izraelskog uvoza konvencionalnog oružja između 2009. i 2020. godine, a također je i Kanada činila oko 0,3 posto izraelskog uvoza glavnog konvencionalnog oružja između 2009. i 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.