open-navfaktor-logo
search
Duplo manje nagrade
Težak udarac za bh. klubove: Koliko novca donosi nastup u UEFA Konferencijskoj ligi?
Evropska fudbalska federacija (UEFA) jučer je i zvanično potvrdila da Bosna i Hercegovina, minimalno do 2024. godine, neće imati predstavnika u kvalifikacijama za Evropsku ligu.
04.12.2020. u 20:00
get url
text

VEZANI TEKST - UEFA potvrdila: BiH do 2024. godine neće imati predstavnike u Evropskoj ligi!

Od nove sezone startat će novo takmičenje kojeg je UEFA nazvala Konferencijska liga, čije kvalifikacije će igrati tri bh. kluba.

Prvak naše zemlje, kao i do sada, nastupit će u prvom pretkolu Lige evropskih prvaka, a osvajač Kupa BiH, drugoplasirani i trećeplasirani tima Premijer lige BiH igrat će u prvom kolu novog takmičenja - trećeg po snazi u Evropi.

Iako još nema zvaničnih informacija iz UEFA-e, svjetski mediji nagađaju da je UEFA u Konferencijskoj ligi odlučila podijeliti oko 240 miliona eura, što je oko dva i po puta manje u odnosu na Evropsku ligu.

Tako je recimo za plasman u grupu Evropske lige planirana nagrada od oko 3,1 milion eura, dok je ulazak u grupu novog takmičenja predviđen iznos od 1,24 miliona eura.

Samim time, po automatizmu, za najmanje duplo, vjerovatno će biti smanjena i zarada od nastupa u pretkolima novog takmičenja, što će biti izuzetno težak udarac i za bh. klubove.

U tekućoj sezoni nastup u prvom kolu kvalifkacija za Evropsku ligu garantovao je klubovima zaradu od 240.000 eura, dok će u konferencijskoj ligi, po svemu sudeći, nagrada biti duplo manja...

Inače, grupnu fazu Konferencijske lige igrat će 32 kluba. Kako bi učesnici imali dodatni motiv UEFA je odredila kako će pobjednik Evropske lige izboriti plasman u Ligu prvaka, a pobjednik Konferencijske lige igrat će u Evropskoj ligi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.