open-navfaktor-logo
search
40 minuta obećanja
Tegeltijin ekspoze: Šta je rekao o NATO-u, EU, državi i entitetima...
Odmah na početku želim da istaknem da sam u potpunosti privržen principu vladavine prava, poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i ustavne strukture i nadležnosti svih novoa vlasti u Bosni i Hercegovini, rekao je Tegeltija
05.12.2019. u 13:38
get url
text

Zoran Tegeltija, budući predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izložio je svoj ekspoze u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U 40 minuta obećanja stala su teme od cestogradnje, javne uprave, PDV-a, poslovnog okruženja i ekonomije općenito, međuentitetske saradnje, ali i odnosa entiteta i države, susjedskih odnosa, migranata pa sve do integracija u Evropsku uniju. I (saradnje sa) NATO. 

Od budućeg predsjedavajućeg Vijeća mistara državni vrh, tačnije dvojica članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, već godinu traže nedvosmislenu potvrdu da će poštovati Ustav i zakone BiH. Na samom početku ekspozea Tegeltija se "zakleo" da će tako biti. Njegov stranački šef i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prošlog je mjeseca i formalno usvajanjem Programa reformi ispunio osnovnu pretpostavku za imenovanje Tegeltije na čelo Vijeća ministara. 

-Odmah na početku želim da istaknem da sam u potpunosti privržen principu vladavine prava, poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i ustavne strukture i nadležnosti svih novoa vlasti u Bosni i Hercegovini te izražavam punu privrženost načelima i vrijednostima na kojima počivaju savremene demokratije svijeta. To će biti pravilo ponašanja novog Vijeća ministara - gotovo u jednom dahu je izgovorio Tegeltija. 

Svjestan je, kako je rekao, odgovornosti prema narodima i građanima Bosne i Hercegovine i spreman, zajedno sa Parlamentom, osigurati stabilno funkcioniranje vlasti u BiH, čiji će zadatak biti ubrzanje reformi usmjerenih na poboljšanje života "običnih građana". 

Između ostalog, Tegeltija je naglasio intenzivnije radove na infrastrukturnim projektima, prvenstveno u vezi s gradnjom autoputeva u BiH, autoputa Sarajevo-Beograd te ostalih. 

Pristupanju Evropskoj uniji posvetio je dobar dio svoga govora. S tim u vezi, kao i sa saradnjom između naše zemlje i međunarodnih institucija, naglasio je da BiH mora govoriti jednim glasom. 

Obećao je uvođenje kvartalnih zajedničkih sjednica entitetskih vlada i Vijeća ministara. Ocijenio je da aktuelno Vijeće ministara i država općenito nisu uradili dovoljno po pitanju migrantske krize. Tom je segmentu pozvetio značajan dio svoga ekspozea. Za pristupanje EU je kazao da je to "garancija naše zajedničke budućnosti i garancija da ćemo živjeti u boljem, pravednijem i bogatijem društvu".

Pred kraj ekspozea Tegeltija je govorio i o NATO-u. 

-Sigurnosnih izazova nije pošteđen niko, pa ni Bosna i Hercegovina. Zbog migrantske krize, terorizma i ekstremizma, neophodno je razvijati saradnju sa svima na zajedničkim partnerskim odnosima. NATO u tom kontekstu ima nezamjenjivu ulogu u Bosni i Hercegovini. Svoje odnose sa ovom vojno-političkom organizacijom treba razvijati u skladu sa vlastitim interesima i potrebama, a polazeći od Programa reformi BiH kao bazičnog dokumenta kojim je definisan okvir daljnjeg razvoja odnosa između dvije strane, ali i određene aktivnosti koje nadležne institucije u BiH trebaju sprovesti u pravcu jačanja sopstvenih kapaciteta kako bi bile sposobne odgovoriti na buduće sigurnosne izazove. BiH mora razvijati saradnju sa svima u skladu sa Ustavom i zakonskim rješenjima, ali i sa iskazanom voljom i opredjeljenjima svih njenih konstitutivnih naroda. Samo one aktivnosti, bile one unutrašnjeg ili spoljnjeg karaktera, koje počivaju na dogovoru i saglasnosti svih u BiH imaju šansu za uspjeh u korist svih građana. Samo na taj način BiH će se manifestirati kao uspješna zajednica svih njenih naroda. Ne možemo sebi dozvoliti bilo kakav lukzuz da pitanja u vezi s kojima ne postoji potpuna saglasnost u BiH dominiraju našim životima - rekao je Tegeltija. 

U više navrata je spomenuo vladavinu prava, ekonomski razvoj, saranju sa susjedima i međunarodnim faktorima. 

Faktor uživo izvještava sa sjednice Zatupničkog doma. Kakve su reakcije zastupnika na Tegeltijino izlaganje, šta su ga pitali i ostala dešavanja u Parlamentu možete pratiti OVDJE. 

Veći dio Tegeltijinog ekspozea možete pogledati u u videu ispod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.