Komentirajući novinarski upit u vezi s njihovom raspodjelom, predsjedavajući Vijeća ministara je podsjetio kako to više nisu sredstva MMF-a, nego vlada FBiH, RS-a i Brčko Distrikta BiH.

Dodao je kako na ta sredstva već teku kamate, te da se nalaze na računu Centralne banke BiH i da ne može odgovoriti na pitanje do kada će to tako biti.

- Nekoliko sam puta ponovio stajalište da Centralna banka ima sve ono što je potrebno da bi ta sredstva isplatila, jer ima potpisan Memorandum sa onima kojima treba da isplati sredstva – precizirao je.

Tegeltija, istovremeno, navodi kako je očigledno "da se guverner Centralne banke BiH ne slaže sa tim stavom, te da ima podršku i da on ne želi da ih uplati".

- To bi bilo isto kao kada vi dobijete od nekoga novac, a banka neće da vam isplati vaš novac. Razmislite kako biste se vi ponašali - naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ilustrirajući aktuelnu situaciju.

Kada se radi o odnosima i zahtjevima da neko traži ovakvu ili onakvu odluku, Tegeltija je kazao kako je u svoje lično i uime ministara iz RS-a spreman prihvatiti bilo kakvu odluku oko koje se mogu usuglasiti ministri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.