open-navfaktor-logo
search
Crveni alarm na Grbavici
Tarik Hodžić upozorava: Želji se ne piše dobro, dug je oko 15 miliona KM, žele "raskomadati" imovinu
Na Grbavici su upaljeni crveni alarmi. Već odavno. Željezničar, najtrofejniji bh. klub, u velikoj je krizi. Finansijskoj, a shodno tome i organizacionoj.
04.01.2022. u 20:16
get url
text

Mijenjali su se predsjednici, uprave, treneri, igrači, krčmilo se i nemilice trošilo, ostavljala pustoš i prazni bankovni računi. A niko nije polagao račune. 

VEZANI TEKST - Želji prijeti suspenzija zbog duga prema bivšim trenerima

Sve to sada dolazi na naplatu, a situacija je toliko ozbiljna da klub "visi na ivici ambisa" i pitanje je hoće li i kako "preživjeti".

Kako je u razgovoru za Faktor kazao Tarik Hodžić, bivši legendarni fudbaler Želje i turskog Galatasarayja, Plavi imaju višemilionski dug, a niko iz kluba ne želi reći ko je klub "zavio u crno".

- Rekli su nam da je dug kluba oko 10,5 miliona, plus tri miliona dodatnog duga na ime poreza, plus tužbe koje su počele pristizati i koje će pristizati u budućnosti. To je oko 15 miliona KM. Međutim, u klubu šute i ne žele da kažu ko je dug napravio - kazao je Hodžić za Faktor.

On je zajedno sa ostalim klupskim legendama posljednjih dana prošle godine prisustvovao sastanku, a potom i druženje sa legendama i veteranima kluba.

Tarik Hodžić (krajnji desno) na sastanku legendi Želje

- Imali smo sastanak na kojem se pričalo o smjernicama za naredne četiri godine. Kako bi se klub trebao organizovati, od omladinskog pogona, do prvog tima. Sve je to lijepo, ali niko neće da kaže ko je napravio dug. Zna se ko je vodio klub u prošlosti - rekao je Hodžić, naglasivši kako je situacija alarmantna:

- Željezničar nije bio u ovakvoj situaciji nikada u historiji. Žele da "raskomadaju" imovinu, prije svega pomoćni teren. Željo je jedini klub u regiji koji ima stadion u svom vlasništvu, jedan kroz jedan. Pojedinci iz bivših uprava to žele raskomadati i graditi zgrade, parkinge... Sve je ovo "igra" da se proda pomoćni teren. Ali šta će biti poslije, kada se potroše pare od pomoćnog? Šta je onda na redu? Stadion? - pita se Hodžić.

VEZANI TEKST - Tomislav Ivković napustio FK Željezničar, šta je poručio igračima

Naglasio je kako su na sastanku obaviješteni da postoji interes investitora iz Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je Eldinu Diglisiću, Sarajliji sa adresom u Americi.

- Rekli su nam da postoji interes investitora iz SAD-a, da su u razgovoru sa njim, ali sam skeptik po tom pitanju. Predugo sve to traje. Onaj ko da svoje pare tražit će da se sve i pita. Spominjala se opcija da investitor na 30 godina dobije stadion na korištenje. Ali ko će platiti milionske dugove?

Mnogo je nejasnoća, ali i neozbiljnosti. Ne zna se ni ko je trener, ko će igrati jer igrači uzimaju papire i tuže klub, gdje će ekipa na pripreme, kako će se osigurati plaće... Znali su slaviti i otvarati šampanjac kada je otišao Senad Misimović, koji je nešto napravio.

Sredio je zapadnu i sjevernu tribinu, napravio istok. Napravio je klub koji je ličio na evropski. Nije se moglo ući na stadion kao sada kad ulazi ko kako hoće.

VEZANI TEKST - Tarik Hodžić se prisjetio Željine turneje u Brazilu: Kako su nas škotski novinari spasili u Zairu?

Nekada smo po sezoni izbacivali po nekoliko igrača iz omladinskog pogona, imali reprezentativce, i to se moglo naplatiti. A sada nema ni toga.

Predsjednik (Nazif Hasanbegović, op. a.) je nedavno podnio ostavku. Samo je otišao, a hoće li nekome odgovarati za ono što je uradio? Najlakše je samo otići i iza sebe ostaviti probleme - kaže Hodžić.

Nekadašnji proslavljeni napadač nije optimista kada je u pitanju sudbina kluba koji je nedavno proslavio 100 godina postojanja.

- Sve živo smo poduzeli da spasimo klub, ali ko nas šta pita. Opet kažem, sve je ovo igra da se proda pomoćni teren i da se tu grade stanovi i garaže - tvrdi Hodžić, dodavši kako se, kao kandidat za trenera spominjao Kemal Alispahić:

- Bio je ranije u klubu, živi ovdje, poznaje situaciju, a nije ni skup. Svaka čast Ivkoviću (Tomislav Ivković, op. a.), koji je nešto napravio, ali je on preskup. Dok njemu i pomoćniku platiš po 5.000 eura, stan, auto, to je previše novca u ovakvim okolnostima. Ovako, imao bi domaćeg trenera, kojem, ako ništa, ne bi morao plaćati stan.

VEZANI TEKST - Finansijska kriza: Predsjednik FK Željezničar podnio ostavku

Ranije je najavljeno da su pripreme fudbalera Željezničara zakazane za 10. januar, ali je pitanje hoće li prozivka biti održana, jer su Plavi trenutno bez predsjednika (Oro Ibrišimović imenovan za v. d. predsjednika), ali i bez trenera, s obzirom na to da je Ivković podnio ostavku.

Nebo iznad Grbavice prekrili su tmurni oblaci, čak i tokom ranog proljeća koje je stiglo na Novu godinu. Hoće li sunce ogrijati Plave saznat ćemo ubrzo jer vremena je sve manje. Do kraja marta je potrebno dostaviti dokumente u procesu licenciranja.

Ako ništa za licencu koja će osigurati takmičenje u Premijer ligi BiH jer Evropa je odavno postala samo san.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.