- To nije mali broj i tu je uložen veliki napor Tužilaštva BiH, ali pred nama je ostao veliki posao. Ostalo je još oko 449 predmeta po poznatim izvršiocima, imamo više od 4.000 osoba koje treba procesuirati ili završiti njihove predmete, kao i predmete  ekshumacija i predmete po nepoznatim osobama - istakla je Tadić u izjavi za novinare.

Dodala je kako Tužilaštvo BiH ulaže maksimum kako bi građani stekli povjerenje u njegov rad.

- Tužilaštvo BiH daje svoj maksimum da građani steknu povjerenje u rad Tužilaštva BiH, a kroz Tužilaštvo i u pravosuđe BiH. Jedan od vidova je i ovaj koledž koji smo organizovali i na kojem ćemo razmotriti i ta pitanja. Mi jedino kroz naš rad možemo steći povjerenje građana - poručila je Tadić.

Glavna tužiteljica nije htjela komentarisati zahtjeve u vezi sa stranim sudijama u BiH, navodeći kako Tužilaštvo BiH radi na osnovu činjenica i dokaza, a na upit može li se novonastala situacija u BiH negativno odraziti na rad pravosuđa i tužilaštva, Tadić je kazala kako Tužilaštvo BiH radi u punom kapacitetu.

- Tužilaštvo radi na osnovu Ustava i zakona i mi smo treći stub vlasti, potpuno neovisni. Prema tome, mi radimo u punom kapacitetu i nismo ni stajali s radom - poručila je Tadić.

Francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson naglasio je tom prilikom kako Francuska pridaje veliki značaj vladavini prava te približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

- Siguran sam da će ovaj koledž tužilaca pružiti priliku da prekaljeni tužioci izuzetno velikog iskustva pomognu u rješavanju raznih pitanja u Tužilaštvu i boljem načinu borbe protiv raznih vrsta kriminala - poručio je ambasador Rousson.

Tužilački koledž okupio je 138 sudionika, od kojih su njih 118 uposlenici Tužiteljstva BiH. Rad koledža bit će organizovan u dva panela na kojima će se razgovarati o svim temama iz nadležnosti Tužilaštva BiH, o organizovanom kriminalu, privrednom kriminalu i korupciji te terorizmu i trgovini ljudima.