open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Sudije Suda BiH: Ne skrivamo svoje imovinske kartone, VSTV krši zakon
Sud Bosne i Hercegovine je uputio otvoreno pismo zbog, kako navode, medijskih izvještaja u kojima se navodi da "sudije skrivaju svoje imovinske kartone"
30.01.2020. u 10:26
get url
text
Otvoreno pismo Suda BiH
Otvoreno pismo Suda BiH

Iz Suda BiH ističu da sudije Suda BiH izjavljuju da redovno, bez izuzetka, svake godine podnose svoje finansijske izvještaje Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, kako je to propisano članom 86. Zakona o VSTV-u BiH, odnosno da ne skrivaju svoje imovinsko stanje.

- Vijeće za upravne poslove Upravnog odjeljenja Suda BiH je 13. januara 2020. godine donijelo presudu po tužbi VSTV-a BiH, podnesenu protiv rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka, kojom je VSTV-u BiH zabranjeno da vrši obradu ličnih podataka sudija i tužilaca na način kako je to propisano Pravilnikom o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca od 26. septembra 2019. godine – navodi se u otvorenom pismu.

Ističu da je presudom tužba odbijena kao neosnovana, odnosno da je rješenje Agencije potvrđeno u cijelosti.

- Sud je utvrdio da VSTV nema zakonski osnov za takvu obradu finansijskih izvještaja, kako je to propisano Pravilnikom. Naime, kako je to potvrđeno pomenutom presudom Suda BiH, član 86 Zakona o VSTV-u BiH ne propisuje ovlaštenja VSTV-a BiH koja su konstituirana osporenim Pravilnikom – napominju sudije.

Dodaju da je svaka naknadna regulacija ovog pitanja nemoguća do promjene zakonodavstva koje će propisati zakonski osnov za primjenu načela osporenog Pravilnika, te normiranja procedure podnošenja, provjere i objavljivanja finansijskih izvještaja.

- Usvajanjem "kozmetički inoviranog" nacrta Pravilnika, za koji čak nisu bili ni svi članovi VSTV-a BiH, kako su to prenijeli mediji, ulazi se u domen najgrubljeg kršenja presude Suda BiH. Osim što se time najočitije vrijeđa načelo vladavine prava – principi zakonitosti i pravne sigurnosti, isto predstavlja i krivično djelo po domaćem krivičnom zakonodavstvu. Stupanjem na snagu takvog akta, ušlo bi se i u domen pojedinačnog kršenja konvencijskih i ustavnih prava sudija – smatraju sudije Suda BiH.

Sud BiH smatra da je neophodno izmijenitipostojeći ili donijeti novi zakon kako bi se uklonile sve nedoumice.

- Stoga, Sud BiH poziva Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, kao i sve dobronamjerne međunarodne partnere da zahtijevaju od istih da se ovo pitanje što prije adekvatno zakonski uredi na jednak način, moguće i jednim zakonskim aktom, kako za političare – nosioce funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, tako i za sudije u sudskoj grani vlasti – sugeriraju iz Suda BiH.

{$galerijaFotografija}

Otvoreno pismo sudija Suda Bosne i Hercegovine - 28 01 2020-page-001.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.