open-navfaktor-logo
search
Epicentar koronavirusa
Studentica Mirela Imširović na vrijeme otišla iz Wuhana: U Kini nema panike i straha
Mirela Imširović, studentica iz BiH na doktorskom studiju Međunarodnih odnosa u kineskom gradu Wuhanu, u kojem se pojavio smrtonosni koronavirus koji se proširio i na ostatak svijeta, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) je ispričala šta se tačno dešava u toj zemlji.
31.01.2020. u 10:08
get url
text
Imširović Mirela Wuhan
Imširović Mirela Wuhan

Objasnila je  kako se kineske vlasti bore protiv opasnog virusa te kako se i sama osjeća s obzirom na to da je dosad od posljedica virusa umrlo 170 osoba. Odmah na samom početku razgovoru istakla je kako je na vrijeme napustila grad i otišla na zimski odmor, tačnije 2. januara, kada se već znalo za virus.

- Fakultet nas je obavijestio i ukazivao na sve što trebamo znati o tome. Ali tada se nije znalo o kakvom se tačno virusu radi i kako se širi. Ipak, sada je grad u karantini. Kina svim sredstvima i organizacijom nastoji zaustaviti širenje virusa.

U principu, nema mnogo panike i straha. Svi se maksimalno pridržavaju uputa. Redovno se dijele brošure s dodatnim objašnjenjima u održavanju higijene i preventive u borbi protiv virusa. S obzirom na to da je grad u karantini, svakodnevne aktivnosti u gradu su prilagođene situaciji.

Nije došlo do potpunih promjena aktivnosti, ali svakako je sve prilagođeno situaciji - kazala je Imširović, dodajući da je u stalnom kontaktu s prijateljima iz Kine i da pažljivo prati šta se dešava u samom gradu.

Istakla je da su kineske vlasti i zdravstvene ustanove veoma brzo, stručno i efikasno reagirale na ovu krizu.

- Kina je veoma organizovana i spremna na ovakve situacije. S obzirom na to da je već ranije, u 2003. godini, prošla kroz dosta sličnu situaciju kada je veoma mnogo naučila i brzo se prilagodila. Vrlo brzo završavaju stvari, imaju veoma mnogo mobilisanih civilnih i vojnih ljekara, grade bolnice za 7 do 15 dana. Pokrenut je čitav organizacioni sistem u suzbijanju širenja i zaustavljanju virusa - kazala je studentica iz BiH.

Dodala je kako je mišljenja da neki mediji ipak previše senzacionalistički izvještavaju o ovom događaju.

- Od sitnice se napravi veliki bauk. Činjenica je da je virus tu, ali činjenica je i da Kina raspolaže svim sredstvima koja su neophodna za suzbijanje širenja virusa i da na tome radi neprekidno 24 sata. Ipak, potrebno je vremena, kao što svi znamo. U ovom slučaju svakako trebamo pružiti podršku Kini koliko je u našoj mogućnosti - istakla je Imširović.

Ispričala je kako u gradu Wuhanu živi još jedna osoba iz BiH koja je također na studijima.

- Wuhan je studentski grad. U njemu se nalazi oko milion studenata. Tu su, također, i moji prijatelji iz susjedih zemalja, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije. Uglavnom se svi maksimalno pridržavaju uputa na koje, putem medija, Kina podsjeća svaki dan po nekoliko puta.

Sve je uredu dosad. Koliko pratim dešavanja u Wuhanu, možda je malo dosadno biti u sobi ili stanu cijeli dan, ali i za to je Kina osmislila čitav sistem, pa preporučuje igre, vježbe, štivo za čitanje i neke druge korisne aktivnosti - kazala je.

Na kraju je još dodala kako je u kontaktu s osobljem s kineskog univerziteta na kojem se školuje te da očekuje njihove upute o mogućem povratku u Wuhan.

- Nadam se da će Kina ubrzo riješiti problem oko virusa te nam javiti da se možemo vratiti na studij i svojim obavezama. Planirala sam se vratiti 28. februara jer bi tada trebao početi semestar. Međutim, nastava je odgođena do daljnjeg.

Fakultet će nas obavijestiti o ponovnom početku predavanja. Dok dobijem obavijest o nastavku semestra, vraćam se ponovo u Kinu. Nadam se da će to ipak uskoro biti - rekla je Imširović, dodajući kako je zaista teško predvidjeti šta će se dešavati u narednim danima i sedmicama.

- Kineske vlasti kažu da će virus za 7 do 10 dana dostići svoj vrhunac. Ukoliko bude tako, poslije toga bi, vjerovatno, trebalo početi opadanje širenja virusa. Iskreno se nadam da će se uskoro zaustaviti - kazala je ova bh. studentica u razgovoru za AA.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.