open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Štrajk upozorenja: Radnici Hrvatske pošte Mostar traže veće plaće
Prošla su puna četiri mjeseca od prvog štrajka upozorenja kojega su nezadovoljni radnici Hrvatske pošte Mostar održali u septembru prošle godine.
30.01.2020. u 10:48
get url
text

Tada su ispred zgrade glavne pošte u Mostaru izrazili nadu da se uskoro neće vidjeti u istoj situaciji, no nažalost ta se nada izjalovila. Zahtjevi radnika su ostali isti, a glavni problem je povećanje plaća, zbog čega su danas održali jednosatni štrajk upozorenja ispred zgrade glavne pošte.

Radnici kažu da su od proteklog štrajka dobili nove uniforme, obavljeni su sistematski pregledi, a zahtjev za povećanje plaće prilagodili su i tražena povećanja iznose od pet do 15 posto. Tomislav Erić, predsjednik Nezavisnog sindikata HP Mostar, rekao je da su Upravi u decembru prošle godine poslali dopis u kojem su ih pozvali na razgovore o ovom, ali i drugim problemima s kojima se radnici suočavaju, no da se Uprava oglušila na njihove zahtjeve, što je kap koja je prelila čašu.

-Tražimo veće plaće za poštare, vozače, osoblje na šalterima i čistačice - kazao je Erić.

Osvrnuo se na jučer poslano saopćenje Uprave HP Mostar u kojem se navodi da su sve obaveze propisane kolektivnim ugovorom ispunjene, te da ne vide razlog za štrajk upozorenja.

-Nekoliko puta im se ukazalo na probleme s godišnjim odmorima, kako neki zaposlenici po cijelu godinu ne iskoriste odmor - ističe Erić.

{$galerijaFotografija}

U Centru za preradu pošiljaka, dodaje, dvadeset godina isti je broj radnika, a zbog uvođenja brze pošte višestruko je povećan obim posla.

-Spomenut ću i kolege sa šaltera, koji imaju obavezu da prodaju razglednice i popratne detalje smještene van šaltera. Ako nešto nedostaje na kraju smjene, dužni su namiriti kasu novcem koji nedostaje, a oni su s druge strane šaltera i ne mogu paziti hoće li neko nešto ukrasti - pojašnjava Erić.

Tvrdi da se u HP Mostar provodi mobing nad radnicima i da se zbog straha za egzistenciju na današnjem protestu okupilo tek dvadesetak onih najhrabrijih.

Predrag Božić koji radi kao dostavljač kaže kako poštari najbolje znaju stanje u društvu.

-Malo je žalosno ovo sve što se dešava i koliko nemaju sluha za radnike. Ovo je jedan slijed događaja, nije to samo u pošti, svjedoci smo ste šta se dešava u gradu i državi. Sve je to jedna loša situacija - napominje Božić.

Ranije je, navodi, radio u Sokolu, koji je jedan od ugašenih giganata u Hercegovini, te ističe da se već deset godina priča kako će Aluminij, Pošta i Elektroprivreda HZHB doživjeti takvu sudbinu. Božić ističe da se ne boji , jer po njemu, čovjek koji živi u strahu je nikakav čovjek.

-Ima Irska, Njemačka... - poručuje Božić.

IMG-0eb52c53dab86c022f7466c58ab9eb8d-V.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.