open-navfaktor-logo
search
Umjetnički performans
Stotinu žena sadilo neven u napuštenim rovovima na Zlatištu
Na lokaciji iznad Vranjača, na Zlatištu, području sarajevske općine Centar, na nekadašnjoj prvoj liniji odbrane grada, u nekadašnjim rovovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, 100 učesnica umjetničkog performansa "Prva Ženska Linija“ posadilo je 1.000 sadnica nevena kao dio monumentalne umjetničke instalacije.
15.08.2021. u 11:58
get url
text

Riječ je o umjetničkoj instalaciji "Naša Porodična Bašta 2" umjetnice i istraživačice u oblasti Art-Sciencea Smirne Kulenović, koja predstavlja doprinos kulturi sjećanja.

Ovaj prostor će biti dostupan i otvoren za javnost kao prvi "organski, živi spomenik" ubijenim i ranjenim braniteljima, ubijenim i ranjenim civilima, svim stradalim i svim preživjelim građanima tokom opsade Sarajeva.

Poštovanje prema svim palim borcima

Umjetnica i organizatorica projekta Smirna Kulenović tom prilikom kazala je da ovom umjetničkom instalacijom žele iskazati poštovanje prema ovom prostoru i prema svim palim borcima na ovoj lokaciji.

- Cilj našeg performansa kao i same instalacije jeste da ovo postane jedan organski spomenik, prije svega, svim palim borcima na ovoj lokaciji, a potom i svim ljudima koji su se u ratu borili ovdje, kao i preživjelim građanima i građankama Sarajeva. Nadamo se da ćemo ostvariti višegodišnju kolaboraciju sa Gradom Sarajevom gdje će svake godine ova lokacija postati novi spomenik i posadit ćemo nove biljke - rekla je Kulenović te dodala:

- Željela sam da prikažemo to poštovanje koje imamo prema ovom prostoru, pa smo na taj način željele ujediniti žene u tu ideju "Prve ženske linije" kao armije žena koje nose crveno i na taj način odaju počast. Pokrenuli smo organizaciju svega vrlo instinktivno, bez ikakve podrške. Međutim, imali smo sreću da je Grad Sarajevo prepoznao važnost ovog projekta te nas je i sama gradonačelnica podržala u produkciji i pomoći da organizujemo, kao i organizacija KUMA International, koja je dovela također veliki broj žena iz drugih zemalja da podrže ovu akciju - kazala je.

Kako je rekla, vrlo je važno iznova govoriti o istini i podsjećati na dešavanja iz prošlosti.

Govoriti o prošlosti

- Jako je važno napominjati, budući da danas živimo u vremenu u kojem se historija pokušava zaboraviti, promijeniti ili manipulisati. Također, živimo u vremenu u kojem sami spomenici u BiH postaju spomenici ratnim zločincima te mislim da je uvijek važno podsjećati na ono što je istina i ono što se zaista dogodilo u toku ratnih dešavanja, ne samo kroz taj govor o historiji već i pružiti nadu za bolju budućnost, što je nešto što mi danas ovdje radimo - rekla je ova umjetnica, te dodala da su se odlučili za cvijet nevena zbog njegove simbolike.

- Neven je jako važan za cjelokupnu akciju, budući da je to cvijet koji je u našoj narodnoj medicini poznat kao cvijet i biljka koja liječi rane te se od njega prave razne kreme i ulje i time želimo, ne samo liječiti rane svih nas koji živimo u Sarajevu već i samog tla, odnosno ovog prostora na kojem sadimo, gdje želimo, nadamo se, jednog dana napraviti baštu - poručila je Kulenović.

Produkciju projekta podržao je Grad Sarajevo, na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, kao i međunarodna umjetnička organizacija KUMA International, Center for Visual Arts from Post-Conflict Societies, brojni volonteri i volonterke i prijatelji Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.